'Türk lokumunun Türkiye'deki tek adresi'

Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da yapılan ve yüzün üzerinde çeşidi bulunan Afyon lokumunun, günlük üretiminin 45 tonu bulduğu bildirildi.

Üreticiler, Afyon lokumunun her çeşidinin imalatının mümkün olabileceğini belirterek, ünlerinin Türkiye dışına taştığına dikkati çektiler. Üreticiler, ihraç lokumlar arasında en çok talebin kaymaklı, sultan, cezerye lokumlarına geldiğini kaydettiler.

Kentte yüz yılı aşkın bir süredir lokum imalatı gerçekleştiren Altınay Şekerleme Genel Müdürü İrfan Altınay, dünyada önemli bir yeri olan Türk lokumunun Türkiye'deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu söyledi.

Lokum üretiminde şeker seçiminin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Altınay, ''Lokum üreticileri olarak, doğru şeker seçimini yapıyoruz. Şekerleri kazanlarda kaynatıp, içerisine limon tuzu, nişasta gibi eklentiler yaparak, daha sonra soğutulmuş malzemelerin konulmasıyla oluşuyor. İçine katılan malzemeye göre lokum çeşitleri 150'yi buluyor'' dedi.

Afyonkarahisar'da fındığı, cevizi, beyaz lokumu, Antep fıstıklısı, klasik lokumu, çifte kavrulmuş çeşitleriyle lokum üretiminin yanında pişmaniye üretimi yapıldığını belirten Altınay, ''Bu işleri gerçekleştiren yaklaşık 35 firma var. Bu firmalar Türkiye ve dünyanın lokum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyorlar'' diye konuştu.

Afyon Lokumu'nun büyük bir bölümünün il dışından gelen müşteriler tarafından alındığını belirten İrfan Altınay, şöyle dedi:

''Buradan geçip de lokum almadan geçen nadirdir. Bunların yanı sıra Afyonkarahisar'da öğrenim gören öğrencilerimiz ki bunların sayısı da 50 bini bulmaktadır, bu öğrencilerimiz de ailelerine genellikle lokum götürüyor.

Öte yandan halk kültüründe de lokumun ayrı bir yeri vardır. Düğün, nişan, mevlit ve kandillerde mutlaka lokum bulundurulur. Kısacası Afyon Lokumu, Afyonkarahisarlılar için vazgeçilmezdir.''

Nişasta ve şeker eriğiyle elde edilen Afyon lokumu 15. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmaya başladı. Geçmişte bal ve pekmez kullanılarak yapılan Afyon lokumunun üretimi Osmanlı İmparatorluğu döneminde rafine şekerin getirilmesiyle hız kazandı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, Afyonkarahisarlı lokumcular, başta ABD, Belçika, Dubai, Danimarka, Avustralya, Makedonya, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İspanya olmak üzere çok sayıda ülkeye Afyon lokumunu tattırıyor.

LOKUM NASIL YAPILIYOR?
Şeker, mısır, nişasta ve suyun uygun oranlarda karıştırılıp, içine meyve ya da kuru yemiş eklenmesiyle elde edilen karışım, 160 derecede kaynatılıyor. Elde edilen sıcak ve akıcı durumdaki lokum, tahta tablalar ya da mermer tezgahlar üzerine dökülerek, üzerine nişasta serpiliyor. 24 saat soğumaya bırakılıyor. Soğuyan ve esnek bir katılığa ulaşan şekerleme, hünerli ellerin de yardımıyla istenen şekle sokulabiliyor.