Soğanın Zararları Var mıdır?



Soğan yemenin sağlığımıza faydaları oldukça fazladır. Soğanın faydalarını geniş bir şekilde aşağıda verdiğimiz bağlantıda paylaştık. Ancak soğan yemenin faydalarının yanı sıra aşırı tüketiminde veya yanlış kullanımında oluşabilecek etkileri de bilmek gereklidir:

Günümüzde basur kanamalarını şiddetlendiren soğan, basur hastalığı olan kişiler tarafından az tüketilmelidir. Öte yandan aşırı soğan tüketimi migren şikâyetlerinin şiddetlendirerek aşırı baş ağrısı yaratabilir. Soğan ve sarımsakta bulunan kükürt bileşenleri, soğanın çok aşırı tüketilmesi halinde zehirlenmeye benzer etkiler yapabilir. Soğanda bulunan sülfonik asit ve kauçuk maddesi olarak bilinen lateks, midede sindirilmediği için tortu yapabilmektedir.

Diğer yandan soğandaki kükürt dioksit beraberine aşırı soğan tüketimi, kişilerde uyuşturucu etkiler de oluşturabilir. Günlük 35 mg’dan daha az tüketimi ise sağlığa bir zarar oluşturmaz. Bu gibi yan etki ve zararlarıyla bilinen soğanın aşırı şekilde tüketilmesi önlenmeli ve kişiler bu açıdan bilinçlendirilmelidir. Günümüzde soğan özellikle yemeklerde sevilerek kullanılır ve rahatlıkla tüketilebilmektedir.

Soğanın Zararları

*Soğan mide ekşimesine neden olabilir. Özellikle gebelik döneminde bu etkisi daha fazla açığa çıkabilir.
*Soğan yemek borusunda yanmaya sebep olabilir.
*Gebelik döneminde aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir.
*Kan şekerini düşürdüğünü savunan uzmanlar vardır. Dolayısı ile şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir.

>> Soğanın Faydaları Nelerdir?