Kurban Bayramı'nda Yemek Pişirme Yöntemleri

Besin değeri oldukça yüksek bir gıda olan kırmızı etin içeriğinde proteinler, yağlar, çeşitli vitaminler ve madensel tuzlar bulunur. Bununla birlikte et, yeni hücrelerin oluşmasını dolayısıyla dokuların yenilenmesini sağlar. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır. Hormonların çalışmasını düzenler, vücut direncini artırır.

Bu nedenle ete sadece bayramlarda değil, günlük beslenmede de sık sık yer verilmelidir. Et veya et suyu ile yemeklerin besin değeri artırıldığı gibi, lezzetinde de fark yaratılır.

Pişirme yöntemleri

*Et yemekleri pişiriliş şekline göre kavurmalar, haşlamalar, salçalı, sebzeli yemekler, kebaplar, kızartmalar, ızgaralar ve fırın yemekleri olarak çeşitlik kazanır.

*En kolayı ve en sağlıklısı eti haşlamaktır. İçine yağ eklenmediği için, çok hafif bir yemek olur. Ancak etin lezzeti cinsi ve haşlama süresi ile doğru orantılı olarak değişir. Örneğin; koyun etini 2,5 saat haşlamak gerekir, büyük kuzu 1 saat 15 dakika, süt kuzusu da 1 saat 15 dakika haşlanmalıdır.

*Kebaplarda genellikle, ya koyun ya da kuzu eti kullanılır. Özellikle kebaplar ve sebzeli et yemekleri kendi suyunda ve kısık ateşte pişirildiklerinde çok lezzetli olur. Bu yöntem uygulanırken tencere ve kapak kenarı hamurla kapatılır ve üzerine de bir ağırlık konur.

*Bazı et yemeklerinde özellikle rostolarda iki ayrı pişirme yöntemi bir arada uygulanır. Et önce haşlanır sonra kızartılır veya önce kızartılır sonra pişirilir.

*Fırında yapılan yemeklerde etin daha lezzetli olması ve iyi pişmesi için yüksek ısı gerekir. Böylece etin yüzeyindeki proteinler pıhtılaşır; ete renk veren maddeler okside olup esmerleşir, etin yüzeyinde oluşan bu tabaka, öz suyun dışarıya sızmasını önler. Etin içinin iyi pişmesi için daha sonra ısı düşürülür.

*En lezzetli ızgara kömür ateşi üzerinde yapılır. Fakat ısıyı ve ızgara yüksekliğini doğru ayarlamak lezzet için şarttır. Ateş iyice yandıktan sonra üzerine biraz kül atılıp alev bastırılır, çünkü çok harlı ateş, etin kuruyup sertleşmesine ve kararmasına neden olur. Et ateşten 4-5 santim yüksekliğe konmalı, etin üzerinde kırmızı damlacıklar oluştuğu zaman çevrilmelidir.

*Teflon tavada kızartma yaparken önce tava ısıtılır; içi hafifçe yağlanır ve etler 8-10 dakika pişirilir.

*Çelik tencere ise 5 dakika ısıtıldıktan sora içine birkaç damla su damlatılır ve yayılır. Et konduktan 2-3 dakika sonra kendini bırakır ve çevrilerek kızartılır.