İftarda mutlaka olmalı!

Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara ve boğazlarda, ağustos-eylül aylarında avlanacak en iyi ve lezzetli zamanı olan 17 balık türü, beslenme sağlığı açısından önemli ve sindirimi kolay olduğu için özellikle iftarda tüketilmesi gerekiyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balığın, A ve D vitamini bakımından çok değerli bir tüketim maddesi olduğunu söyledi.

Özellikle kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilerce tüketilmesi önerilen balığın, türüne göre yılın hangi zamanında en iyi ve lezzetli zamanının uzmanlarca takvime göre belirlendiğini ifade eden Cengizler, tüketiminde bunun da dikkate alınmasının yararlı olduğunu bildirdi.

Cengizler, Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara ve boğazlarda ağustos-eylül aylarında tüketilebilecek en iyi ve lezzetli 17 balık türü avlanabileceğini belirterek, ''Bunlar, levrek, istavrit, kılıç, sarıağız, lagos, sinarit, trança, akya, orfoz, palamut, çinekop, sarıkanat, tekir, sardalya, mercan, ispendek, kaya balıklarıdır. Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından belirlenmektedir'' dedi.

HAFTADA 5 GÜN TÜKETİLMELİ
Ramazanın 11 Ağustos tarihinde başlayacağını ve 8 Eylülde sona ereceğine dikkati çeken Cengizler, şöyle konuştu:

''Balık, ramazan süresince haftada 5 öğün tüketilmeli. Çocuklarda zeka açısından da son derece yararlı olan bu besin kaynağı, her zaman olduğu gibi ramazanda da mutlaka sofralardan eksik edilmemeli. Sindirimi son derece kolay balık tüketimini, özellikle oruç tutan yaşlılar için öneriyoruz. Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaştan insanlarca tüketilmesi gereken önemli bir besin maddesidir. İftarda özellikle sindirimi son derece kolay olan balık tüketimine özen gösterilmelidir.''

Cengizler, yağlı balığın ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsızların ise genellikle yağda kızartılarak pişirilmesi gerektiğini, tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almasında yarar var olduğunu kaydetti.