Beyaz pirinç diyabet riskini artırabilir!

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, beyaz pirincin tip 2 diyabet riskini artırabileceğini ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi'nden bilim adamları, 14-20 yılda yapılan 3 farklı araştırma çerçevesinde beyaz ve esmer pirinç yiyen 157 bin 463 kadın ile 39 bin 765 erkeğin verilerini inceledi. Araştırma sonunda haftada 5 gün beyaz pirinç yiyen kişilerin tip 2 diyabete yakalanma riskinin, ayda bir gün bu pirinci tüketenlerden yüzde 17 fazla olduğu ortaya çıktı.

Haftada 2 gün ya da daha fazla esmer pirinç tüketen kişilerin ise diyabete yakalanma riskinin ayda bir gün beyaz pirinç yiyenlerden yüzde 11 az olduğu sonucuna varıldı. Araştırmacılar, şeker hastalığı riskinin, beyaz pirinç yerine esmer pirinç, esmer buğday ya da arpa gibi işlenmemiş tahıllar tüketerek yüzde 36 azaltılabileceğini vurguladı.

"Archives of Internal Medicine" tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, Asya ülkelerinde pirincin yüzyıllardır temel gıda maddesi olduğunu belirten bilim adamları, ancak 20. yüzyıldan itibaren teknolojideki ilerlemelerin işlenmiş tahılların artmasına yol açtığına ve işlenmiş gıdaların besin değerinin düşük olduğuna dikkati çekti.

Esmer pirinç lif, mineral ve vitamin bakımından beyaz pirinçten daha zengin, ayrıca işlenmiş beyaz pirince göre kandaki şeker oranını hızla yükseltmiyor.