Doğum Sonrası Diyet

Yeni anne eski kilosuna nasıl dönebilir?

Dr. Mustafa Karataş yeni anneler için en güzel sporun vücuttaki ödemi atmayı sağlayacak kısa süreli yürüyüşler olduğunu söylüyor. Doğumdan sonra sağlıklı ve hızlı kilo verebilmenin yolları ise şöyle:

Bol sebze ve meyve, özellikle havuç, siyah üzüm hem vücudu dirileştiriyor, hem de sütü artırıyor. Kısa süreli yürüyüşler doğum sonrası ödemi azaltıyor. Yeni annelere normal doğumda 1. ay, sezaryende 3. aydan önce spor yapmamaları tavsiye ediliyor.



DOĞUM SONRASI NASIL SAĞLIKLI ZAYIFLANIR?

Aslında hamilelik son derece normal ve fizyolojik bir süreçtir vücudunuzda mevcut olan yağ hücrelerinin iki yada üç katı büyüklüğüne çıktığı doğal bir süreçtir önemli ayrıntı bu sürecin çok kısa olmasıdır yani dokuz ay gibi bir sürede karın çapı 5 yada 6 katına çıkmakta bu gerilimi cildin taşıması içinde kişi gerekli önlemleri hamilelik boyunca yapmalıdır sağlıklı zayıflama konusuna gelince internet yoluyla binlerce ulaşılabilir diet listesine rastlanılabilir ve uygulanmaya çalışılabilir ama sonuçta yanlışları düzeltmek ve doğruyu göstermek hekimin işidir zaten burda doğru söylem ya da yönetim gereklidir.

HEM HIZLI HEM SAĞLIKLI ZAYIFLANIR MI?

Elbette mümkündür vücut matematik gibidir kaloriyi fazla alırsanız kilo alırsınız kaloriyi düşürürseniz zayıflama kaçınılmazdır ama önemli olan düzenli ve dengeli beslenme ile bu sorun çok rahat çözümlenebilir vücut ritmi 6 öğüne programlanmıştır 3 ana 3 ara öğün ve düzenli beslenildiği sürece kolorinizide kısıtlarsanız sağlıklı bir şekilde zayıflayabilirsiniz hız biraz da kişinin metabolizması yaşı kaçıncı hamileliği ile de yakından ilgilidir.

NEDEN BAZILARI DOĞUM SONRASI HIZLI KİLO VERİR?

Burda vurgulanması gereken en önemli ayrıntı düz mantıkta düşünmeleri ve vücutlarını iyi tanımadan geçer sonuç itibariyle BMI yani vücut kitle oranınızın normalin altı ve normal sınırlarda hamile kalır ve hamilelik boyuncada kendinizi kontrollü bir şekilde kadın doğum uzmanınızın uygun gördüğü şekilde kilo alırsanız doğum sonrası da hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz ama bunların tam tersi durumda yani hamile kalmadan vücudunuzdaki yağ fazla ve hamilelik boyunca çok fazla kilo alırsanız sonrası elbette kilo vücudunuzda kalacaktır.

DOĞUMDAN NE KADAR SONRA SPORA BAŞLANABİLİR?

Normal doğumu takiben 1. ay sezeryanı takiben 3. ay içinde spora başlanabilir.

YENİ ANNELERE SPOR TAVSİYESİ

Yeni anneler için en güzel spor vücutlarındaki ödemi de atmalarını sağlayacak kısa süreli yürüyüşlerle başlamaları.

HANGİ YİYECEKLER SÜTÜ ARTIRIR?

Halk arasında çok yanlış inanışlar vardır çok kalorili ve çok şekerli gıdaların süt yaptığı sanılır oysaki Somali’de açlık sınırında yaşayan annelerde sadece buğday ve bulgur lapasıyla beslenmelerine rağmen sütleri olmaktadır ama popüler bilgiler vermek gerekirse havuç, siyah üzüm ve özellikle rezene çayı sütü arttırır.

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR

En büyük yanlış, annenin emzirmeyi kısa sürdürmesidir vücudunun daha fazla deforme olacağını ve kilo alacağını düşündüğü için emzirmeyi erken keserler oysaki hormonlar tamamen bu süreç için programlanmıştır, bir diğer yanlış da az önce belirttiğim gibi yüksek şeker içeriği olan gıdaların süt yapacağına inanılmasıdır

DOĞUM SONRASI DEFORMASYON NASIL GİDERİLİR?

İlk deformasyon elbette kilo fazlalığı ve oluşan çatlaklardır bunları gidermek çok da kolay değildir ama düzenli beslenme ile kilo fazlalığı giderilebilir.

SARKMALAR İÇİN ÖNERİLER

Hamilelik öncesi selülit ve fazla kilosu olanlar bir an önce bu problemlerinden kurtulmalılar hiçbir vücut deformasyonu kader değildir sadece kişinin kendini iyi tanıması ya da onu tanıtacak bir doktoru bulması gerekliliğidir. Bağ dokunuz ya da vücut profilinizdeki bozukluk ne olursa olsun bunları minimuma indirerek hamile kalmak en önemli koruyucudur.

ÇATLAKLAR, SELÜLİTLER VE VARİSLER

Çatlakların oluşmaması için özellikle son 3 ayda badem sütü ve yağı ile her gün karın çevresi masaj yapmak ve düzenli nefes egzersizleri başlangıç tedavileridir oluşan selülit için hamilelik boyunca yapılan düzenli yürüyüş sonucu etkiler.

VÜCUDU DİRİ GÖSTERECEK FORMÜLLER

Mevcut olan fazlalıklardan kurtulduktan sonra vücudu daha fit ve sıkı gösterecek formül ve gıdaları tüketmek gereklidir. Tüketilen taze sebze ve meyveler aynı zamanda kepekli gıdaların bağırsak hareketini arttırmasıyla çok da sıkı bir karın elde edilebilir.

ZAYIFLADIKTAN SONRA FORMU KORUMAK

Vücudunuzun istediği zor olan değil kolay olandır, yapılacaklar bellidir yağ fazlanızı hesaplayıp ona göre danışmanlık almanızdır.


Doğum Sonrası İçin Günlük Diyet

Kaloriler :

Enerji ihtiyacınızı ve süt üretiminizi sürdürebilmek için yeteri kadarına ihtiyaç duyacaksınız. Eğer emziriyorsanız hamileliköncesi almanız gereken kalori oaranına bebeğinizin emzirilmesi için 400-500 kalori ek yapmanız gerekir. Eğer kilo veriyorgörünmüyorsanız bu miktarı biraz daha azaltabilirsiniz. Emzirirken yada emzirmezken kendinizi tartmak kalori alımınızın fazla, az ya da yeterli olduğunu anlamanın en iyi yoludur.Hamilelik kilolarınızı aşamalı olarak verdiğiniz sürece ve istenilen ağırlığa ulaşıldığında durduğunuzda artık hedefe ulaştınızdemektir.

Protein :
eğer emziriyorsanız günde üç, emzirmiyorsanız iki porsiyon.

Bir porsiyon:
3 bardak yağsız süt
Bir bardak az yağlı yoğurt
3/4 bardak az yağlı kaşar peyniri (rendelenmiş)
2 büyük yumurta
90-100 gram tavuk, balık veya et
150-180 gram soya fasulyesi

C vitaminli gıdalar; emziriyorsanız günde iki, emzirmiyorsanız bir porsiyon:

Bir porsiyon:
1/2 bardak çilek
1/4 karpuz
1/2 greyfurt
1 küçük portakal
1/2 büyük kivi
2 bardak brokoli
1 bardak lahana
1/2 orta boy dolmalık yeşil biber
2 küçük domates
1 bardak domates suyu

Kalsiyum;
eğer emziriyorsanız 5 porsiyon, emzirmiyorsanız 3 veya daha fazla.

Bir porsiyon:
1/4 bardak peynir
35-45 gram sert peynir.
1 bardak yağsız süt
3/4 bardak yağsız kaşar peyniri
3/4 bardak brokoli veya kara lahana
1 bardak yoğurt
120 gram konserve somon balığı

yeşil yapraklı ve sarı sebzeler:
emziriyorsanız günde en azından üç porsiyon, emzirmiyorsanız iki porsiyon.

Bir porsiyon:
4 kayısı
1 büyük şeftali
1/2 küçük havuç
1/8 büyük tatlı patates
2/3 bardak üzüm veya kiraz
1 bardak çilek
1 büyük domates
1/2 dolmalık kırmızı biber
1 yemek kaşığı tatlandırılmış konserve mantar
3/4 bardak brokoli

Öğütülmemiş tahıllar ve diğer kompleks karbonhidratlar,
emzirsenizde emzirmesenizde günde altı yada daha çok porsiyon

Bir porsiyon:
1/2 bardak pişirilmiş pirinç, darı, arpa, bulgur
1/4 bardak iri taneli mısır unu
1 porsiyon pişirilmiş ve yenmeye hazır hububat
1/4 bardak işlenmemiş kepek
2-6 kepekli kraker
1/2 bardak mercimek, fasulye yada bezelye
30 gram öğütülmemiş buğday

Demir açısından zengin besinler:günde en az bir porsiyon

Demir sığır etinde, keçiboynuzunda, nohut ve diğer kurutulmuş baklagillerde, kurutulmuş meyvelerde, soya fasulyesi ve soya ürünlerinde, ıspanak ve karaciğerde bulunur.

Yağlı yiyecekler: sınırlı miktarlarda

Hamilelik sırasında yeterli yağ alımı gerekliydi ve vücudunuz yüksek kolesterol içern gıdaları bile zarar görmeden kullanabiliyordu. Şimdi bir kez daha diyetinizdeki yağı kısıtlamanın ve tükettiğiniz yağın türüne dikkat etmenin zamanıgelmiştir.

Tuzlu yiyecekler: sınırlı miktarda

Tuz hamileliğiniz sırasında gerekliysede artık sınırlamaya başlamanın zamanı gelmiştir. Kural olarak tuzlu yer fıstığı, patates cipsi, turşulardan kaçının. İlla bir şey atıştıracaksanız az tuzlu peynir atıştırın. Yemek pişirirkende fazla tuz atmayın.

Sıvılar emziriyorsanız günde en az 8-10 bardak

İçtiğiniz su tercihen florlanmış olmalıdır. Ayrıca meyve suları(taze olması tercih edilir), süt, çorba ve maden suyu iyi birer sıvı kaynağıdır. Her şeyin olduğu gibi bununda aşırısına kaçmayın, süt yapımı için gerekli olsa da günde 12 bardaktan fazlası süt yapımını engelleyebilir.


1 yorum

guzel harika

guzel harika

06.05.2009 - Ziyaretci