Fazla Kilolar

Şişmanlık tarihe mi karışıyor?

Bilim adamları buldukları yeni bir enzim sayesinde şişmanlığın önüne geçiyor. Yeni bir araştırma, beyindeki bir enzimin azalmasının iştahı kestiği, enerji verdiği ve kilosunu kontrol altına almaya çalışan insanlara yardımcı olduğunu gösteriyor.

VÜCUT KİMYASALI

Journal of Clinical Investigation isimli dergide yayınlanan çalışmada, prolilkarboksipeptidaz isimli enzim, açlığı azaltan vücut kimyasalı olan alfa melanosit uyarıcı hormonu (alfa-MSH) düzenliyor. Eğer PRCP enzimi engellenirse, alfa-MHS seviyesi yüksek kalıyor ve iştahı frenliyor.

ENERJİ SEVİYELERİ

Yale Üniversitesi'nden araştırmacılar, farelerde PRCP'yi engellediklerinde, kemirgenlerin kilo verdiğini, enerji seviyeleri korunduğunu ve tip 2 diyabet hastalığının gelişme riskinin azaldığını gördüler.

DAHA AZ KİLO ARTIŞI

Doğum sonrası nasıl kilo vermeli?

Gebelik döneminde 9 - 12 kg alarak normal tamamlamış bir anne, ilk altı ayın sonunda dengeli beslenme ve etkin süt verme sonunda normal kilosuna kavuşabilir.

Gebelik döneminde 18 -30 kg gibi aşırı kilo almış annelerin ise normal kilolarına dönmeleri daha uzun zaman alacaktır.

Normal süreçte emzirme dönemiyle birlikte anne kilo kaybetmeye başlar. Sütün veriminin artması için aşırı yağlı ve şekerli yiyen, yanlış beslenen anneler ise tam tersi süt verirken kilo alabiliyor, hatta doğum sonrası kilolarının üzerine çıkan anneler dahi oluyor.

Emzirme döneminde anne her gün yaklaşık 6 - 7 çay bardağı yani 700 ml süt salgılar. Bunun için harcanan kalori ise her gün 500 - 700 kalori civarındadır. Bu kalori kaybı bir saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kilo kazanımıyla bitirdiyse altı ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtuluyor.

Düşük kalorili diyet sakıncalı

Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler annenin süt verimini olumsuz yönde etkiler. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme annenin sütünü azaltır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt - yoğurt - peynir - yumurta anne için çok önemlidir. Ayrıca her gün mutlaka et, tavuk veya balıktan birisi tüketilmelidir.

Diyet Yapacak Olanlara Öneriler

Obezite: Bedenin yağı kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler değişik oranlarda rol oynar. Şişmanlığın tanısında kullanılan en pratik yöntem Beden Kitle Endeksi (BKI)'dir.

. Beden Ağırlığı (kg)
BKI= ----------------------------formülüyle hesaplanır.
. Boy (m)2



BKI

18.5 kg/m2 . Zayıf

18.5-24.9 kg/m2 . Normal (sağlıklı)

25-29.9 kg/m2 . Fazla Kilolu

30-39.9 kg/m2 . Obez

40 kg/m2 üstü . Morbid Obez



Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresinin, kalça çevresine oranı kriter olarak alınır. Bel/kalça oranı kadınlarda 0.8'I, erkeklerde, 1'I aşmamalıdır. Bel çevresi ölçümü: Kadın 88 cm. Ve üstü ise obezite riskinin artığı görülür.

Obezite Risk Faktörleri

- Fiziksel aktivitede azalma
- Beslenme alışkanlıkları
- Yaş
- Cinsiyet (kadın)

Doğum Sonrası Diyet

Yeni anne eski kilosuna nasıl dönebilir?

Dr. Mustafa Karataş yeni anneler için en güzel sporun vücuttaki ödemi atmayı sağlayacak kısa süreli yürüyüşler olduğunu söylüyor. Doğumdan sonra sağlıklı ve hızlı kilo verebilmenin yolları ise şöyle:

Bol sebze ve meyve, özellikle havuç, siyah üzüm hem vücudu dirileştiriyor, hem de sütü artırıyor. Kısa süreli yürüyüşler doğum sonrası ödemi azaltıyor. Yeni annelere normal doğumda 1. ay, sezaryende 3. aydan önce spor yapmamaları tavsiye ediliyor.



DOĞUM SONRASI NASIL SAĞLIKLI ZAYIFLANIR?

Beyaz Lahana İle Gelen Sağlık

Prof.Dr. İbrahim A. Saraçoğlu beyaz lahanın faydalarını saymakla bitiremiyor. Ünlü doktor bu konuda oldukca iddialı. Toksin atıcı ve vücudu arındırıcı özelliği olan lahana eğer kür halinde uygulanırsa aynı zamanda zayıflatıcı bir etki de kazanıyor. Böylece vücut hem toksinlerden arınırken hem de kişi kilo verebiliyor.



Özellikle bahar aylarında uygulanması tavsiye edilen ünlü zayıflatıcı beyaz lahana kürü ise şöyle uygulanıyor:

Kaynar suya 7 lahana yaprağı atın, 10 dakika ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirin. Sabah ve akşam olmak üzere aç ve tok karına birer su bardağı için. Bu işleme toplam 5 gün devam edin. Bu kürü 5 gün uyguladıktan sonra 3 gün ara verin ve tekrar 5 gün uygulayın. Böylece 10 günlük kür tamamlanmış olur.

Yeme alışkanlığınızı değiştirmek için kendinize 16 hafta süre tanıyın

Hatalı davranışların hepsini bir anda düzeltmeye kalkışmak hata olur. Zaten böyle bir şeyi asla başaramazsınız. Vazgeçemediğiniz alışkanlıklardan kurtulmak için bir diyetisyen ile görüşmenizde yarar var. Kendinize, en az 16 hafta süre tanıyın. Değiştirdiğiniz davranışların kişiliğinizin bir parçası olabilmesi için 1 yıl geçmesi gerekebilir. Kısacası, belirli bir sürede kilo verirsiniz. Fakat en az bir yıl kilo almamak için yeni beslenme alışkanlıklarının yaşam şekli haline getirilmesi şart. Aksi halde çok geçmeden başladığınız yere geri dönersiniz.

***

Modaya uyup diyete başlamayın