pratik bilgiler

Taze balık nasıl anlaşılır? Balık nasıl saklanır?

Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki farklılıkları ile anlıyabiliriz.

1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.

2. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.

3. Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

Etler nasıl marine edilir?

Bütün bonfile : 2 kg'lık bonfile için takriben 10 diş sarımsak ayıklayarak hazırlayın. Bonfilenin üzerinde bıçakla küçük delikler açıp içine sarımsakları ve tane karabiberleri gömün. Taze kekik ve fesleğenle eti bir güzel ovun. Ağızı sıkıca kapanabilen bir kapta 375 ml kırmızı şarabın içinde 24 saat bekletin. Pişireceğiniz zaman marine suyundan çıkarın. Birbuçuk kaşık marine suyunu ileride sos yapımında kullanmak üzere saklayın.

Kuzu budu marinesi : 1,5 kg'lık bir kuzu budu için etin üzerinde açılan deliklere 10 diş sarımsak yerleştirin. Ardından 2 çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı taze kekik, 1 çorba kaşığı taze nane, 1 çorba kaşığı taze fesleğen, 60 ml limon suyu, 80 ml soya sos ve 2 çorba kaşığı balı karıştırın ve etin her tarafını bu karışımla ovalayın. 24 saat buzdolabında bekletin.

İstenmeyen Kokuları Önlemek İçin Pratik Bilgiler

Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.

Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır.

Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.

Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.

Yemek pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir. Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin. Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

Mutfak temizliğinde püf noktalar

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.

Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.

Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

Lekeleri çıkarmanın püf noktaları

Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır.Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz
Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün.

Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.

Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır. Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.

Mutfakta işinize yarayacak pratik öneriler

Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.

Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

Yemek Yaparken Uygulanacak Pratik Bilgiler

• Yemeklerin pişme süresi, kaynamaya başladıktan sonra hesap edilmelidir.
• En iyi yemek, dibi kalın ve düz olan tencerede pişer.
• Yemeklerin yanmaması için tencere vakit vakit oynatılmalıdır.
• Domatesler, yemeğe konmadan önce kaynar suya batırılıp çıkartılmalı, soyulmalı ve çekirdekleri çıkartılmalıdır.
• Soğanları soyarken gözlerin yanmaması için soğanlara sirke serpilir.
• Yemeklerde fazla salça kullanılmamalıdır.
• Limon, börek hamurlarına unu çürütmek için konur.
• Hamurlar dinlendirilirken üzerine nemli bez örtülürse kabuk tutmaz.
• Unla yapılan tatlılara az tuz konursa tadı artar.
• Bonfilenin baş tarafından külbastı, ortasından bonfile, kuyruk bölümünden ise fileminyon olur.

Mangal Yapmanın Püf Noktaları

Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için, iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir. Mangal yaparken etten akan yağlar, kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye sebep olur. Bu da eti yakar. Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir.

Kek yapımında püf noktalar

Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Hem lezzet verir, hem de çikolatayı yumuşatır. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz ya da keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.

Muhallebinin kurumaması için

Ailece muhallebiyi çok seviyorsunuz. Ancak gündüz hazırlanan muhallebinin üzerinde, akşama kadar kaymak gibi bir kalıntı oluşuyor. Bu, hem görüntüyü hem de tadını bozuyor. Muhallebinin üzerindeki kaymak gibi kalıntıyı önlemek için, muhallebinin üzerini henüz sıcakken, streç filmle kaplayarak soğumaya bırakın.

Kuru meyveleri kesmek için

Kuru meyveleri kesmeniz gerekiyorsa, derin dondurucuda dondurduktan sonra kesim işlemini yapın. Böylece kuru meyvelerinin birbirine yapışmasını önlemiş olacaksınız. Ayrıca kesim işleminde kullandığınız bıçağı arada bir sıcak suya batırın. Böylece kuru meyveleri kesme işiniz daha kolay olacaktır.

Mutfakta Püf Noktalar

Kesik Limon Nasıl Saklanır
Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun. İki hafta boyunca limon kurumadan saklanır.

Taze Ekmek Keserken
Taze ekmek keserken parçalanır. Eğer ekmeği daha düzgün ve kolay kesmek isterseniz, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin ve zaman kaybetmeden kurulayıp ekmeği dilimleyin. Bu işlemi ne kadar sıklıkla yaparsanız başarı şansınız o kadar artar.

Jöleyi Kalıbından Çıkarmak
Hazırladığınız jöleyi tek parça halinde kalıptan çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp, içine bitkisel yağ sürün.

Hayatınızı kolaylaştıracak mutfak sırları

Nane Kokusu

Nanenin kokusunu artırmak istiyorsanız, üzerine biraz toz şeker serpin. Daha çok koku verdiğini göreceksiniz.

Evdeki Yemek Kokuları

Eve yayılan ve sinen yemek kokularını hafifletmek için bir kabın içine biraz sirke koyup hafif hafif kaynatın veya pişirdiğiniz yemeğe biraz sirke ilave edin.

Hayır, evdeki yemek kokusunu azaltmak değil, evi mis gibi kokutmak istiyorum diyorsanız; bir tavaya şeker ve tarçın koyup hafif ateşte kavurun.

Pasta Meyveleri

Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri toz şekere bulayın. Böylece, meyveleriniz daha uzun süre dayanacaktır.

Dondurulmuş gıdaları çözerken

Bazı gıda maddelerini uzun süre saklamak için buzlukta veya dipfrizde dondurmak sık sık başvurduğumuz bir yöntem. Ancak bu tür gıdaları çözerken, bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Çabuk çözülmeleri için sıcak bir yere koymayın. Çok soğuk ortamdan, birdenbire çok sıcak ortama konan yiyecekler, mikrop ve bakteri yuvası haline gelebilir.

Bu nedenle, dondurulmuş yiyecekleri çözmek için, buzdolabının alt rafında bekletin.

Böylece besin değerleri kaybolmaz.