Kilo Fazlalığı

Obezite (Şişmanlık) Nedir? Şişmanlığın Nedenleri



Obezite - Şişmanlık vücutta yağların normalden fazla olması anlamına gelen bir hastalıktır. Bu durumda yağ dokusunun oranı diğer dokulara göre artmıştır. Bedendeki toplam yağ kadar, yağın dağılımı da önemlidir. Şişmanlık vücutta yağların toplandığı bölgeye göre sınıflandırılabilir:

1.Generalize şişmanlık
2.Üst taraf şişmanlığı
3.Alt taraf şişmanlığı

Generalize Şişmanlık : Dengeli bir şişmanlıktır. Vücudun her tarafı kiloludur. Erkeklerde ve hanımlarda aynı oranlarda görülen bir tip şişmanlıktır. Generalize şişmanlık akupunktur tedavisine iyi cevap verir. Eğer hastanın selülit problemi de varsa mezoterapi yöntemi de akupunkturla kombine edebilir. Bu tip şişmanlarda kanda ki kolesterol düzeyine bakmakta fayda vardır. Kanda ki kolesterol düzeyi yüksek bulunursa ona göre uygun özel kolesterol düşürücü bir diyet listesi verilmelidir.

Üst Taraf Şişmanlığı : Göbek, göğüs ve kollarda yağlanma ile kendini gösteren şişmanlık tipidir .Bacaklar normaldir ve kalçalar dardır. Erkeklerde bu tip şişmanlık oldukça sıktır. Genetik sebeplerin dışında bazı hormonal sebepler de üst taraf şişmanlığa yol açabilir.

Şişman mıyım?

Vücut Kütle İndeksi (BMI)

Günümüzde şişmanlığın ölçümü için kullanılan iki yöntem vardır.

1- Şişmanlık veya zayıflık ölçütü olarak kullanılan en güvenli yöntemlerden birisi Body Mass İndex(Vücut-Kütle İndexi)ölçümü. Bu index şu formülle ölçülüyor:

BMİ=Ağırlık(kg)/Boyun Karesi(metre)



2- Bel Çevresi Ölçümü: Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm üzeri riskli görülmektedir.

Beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçümü artıkça, ortaya çıkacak tıbbi sorunların en önemlileri şunlardır:

– Kalp-damar hastalıkları

– Şeker hastalığı(tip 2)

– Hipertansiyon

– Safra taşları oluşumu

– Karaciğer yağlanması

– Uyku ve solunum problemleri

– Eklemlerde dejeneratif değişiklikler:özellikle bel,kalça,diz gibi vücut yükünü taşıyan eklemlerde kireçlenme.

Alzheimer Hastalığı ve Beslenmenin Önemi

Alzheimer hastalığı yaşamın orta ve ileri evrelerinde ortaya çıkar, 60 yaş üstünde görülme sıklığı yüzde 30'a çıkar. Alzheimer'ın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, kalıtsal faktörler, düşük sosyokültürel düzey, kafa travması gibi nedenler üzerinde durulmakta, östrojen hormonu ve nonsteroid grubu ilaçlar kullanmanın önleyici etkilerinin bulunduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre hücreler arası ilişkiyi sağlayan "Asetilkolin" adlı maddenin azalmasının etken olduğu belirtilmiştir. Hastalıkta beynin büyüklüğü ve ağırlığında azalma, hipotalamus ve serebral kortekste dinir kaybı görülür.

Hastalığın oluşumunda metallerin de etkisinin bulunduğu bilinmektedir. Hastaların beyninde demir düzeyinin arttığı, aluminyum konsantrasyonunun arttığı,hastalıklı bölgelerde ise bakır düzeyinin düştüğü bulunmuştur.