Alerji
Besin alerjisi kilo aldırır mı
Sorunun cevabını bekletmeden verelim: Besin alerjisi veya bazı gıdalara karşı toleranssızlık asla kilo aldırmaz.
Dolayısıyla bu gıdaların yenmemesi kilo kontrolüne bir gram bile fayda sağlamaz!
Bu nedenle “gıda intoleransı testleri”nin sonuçlarına göre kilo vermeyi düşünüyorsanız lütfen vazgeçin! Çünkü alerji uzmanları ve dâhiliyeciler gıda intoleransı testlerinin doğruluğuna bile inanmıyor.
“Kilo pazarı” herkesin iştahını kabartacak kadar büyük bir ekonomidir. Kimi ürettiği “yağ eritici mucize iksirler”, kimi şu veya bu bitkiden, ottan, çöpten, yapraktan, yosundan ürettiği “kilo verdiren kapsüller” ile bu alandan para kazanmak ister.
Bazıları hızını alamaz, “yağ kırıcı teknolojiler” geliştirerek yağ kaybını hızlandıran elektrik süpürgesi benzeri “vakumlu aletleri vücudunuzda gezdirerek” size yardımcı olmayı vaat eder.
Bu iyi niyetli yardımların amacı hep aynıdır: Kilo ekonomisinden pay alabilmek. Sonuç ise hiç değişmez: Hüsran!
Allerji İçin Bitkisel Çözümler
Dikkat edilecek husus:
Yenilen gıdalara dikkat edilir. doktora müracaat unutulmamalıdır. Yenilen gıdaların allerji yaptığı herkes tarafından bilinmesine rağmen dikkat edilmez. Çiçek tozlarına, deterjan ve sabuna dikkat edilmelidir.
1. tarif
Kurt pençesi, şahdere otu, adaçayı, ıhlamur, ayrık otu,mayasıl otu, biberiye, mentollü nane.
Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp ballı çay gibi içilir.
2. tarif
Tuzlu su ile pansuman yapılır veya yıkanılır.
4. tarif
100 gr. polen
100 gr. arısütü
100 gr. zerdeçal tozu
1 kg. bala karıştırılıp süt, üzüm suyu veya sade olarak büyüklere 1 yemek kaşığı, küçüklere 1 tatlı kaşığı olmak üzere yedirilir.
5. tarif
Zeytinyağı ve limon yarı yarıya karıştırılıp 4 öğün tok karnına 1 yemek kaşığı içilir.
Alerji Diyeti
İZİN VERİLEN GIDALAR LİSTESİ :
Bu gıdaların öğünlerde yenmesi ile alerji oluşmaz. Ancak yine de dikkatli olmak gerekir.
• Kahvaltı :
Kaşar peyniri , ekmek, zeytin, şeftali veya kayısı reçeli, tereyağ, sade süt, kesme ya da toz şeker, çay
• Öğle - Akşam Yemeği :
Makarna, pilav, tavuk eti, yeşil yapraklı salatalar, havuç, elma, şeftali, kayısı, nohut, kuru fasulye, pırasa, ıspanak, semiz otu, sade yoğurt, haşlanmış patates
YASAK OLAN GIDALAR :
Bazıları mutlak yasaktır, bazıları ise yendiğinde alerjiye neden oluyorsa kullanılabilir.
Mutlak yasak olan gıdalar :
• Sakatat, salam - sosis - sucuk vb., kabuklu deniz hayvanları
• Balık (özellikle küçük kızartmalık balıklar; sardalya)
• Yumurta ve yumurtalı gıdalar (özellikle mayonez ve yumurta sarısı)
• Beyaz peynir
• Acı biber ve diğer baharatlar
• Kuruyemiş, dondurma, çikolata, tereyağlı patlmış mısır, hazır kekler
Gıda Alerjisi ve Nedenleri
Gıdalar türlü yollardan kişilere dokunabilir. Gıda alerjisi bu yollardan biridir. Gıda alerjisine neden olan belli başlı yiyecekler arasında yumurta, yerfıstığı ve inek sütü bulunmaktadır. Balık ve susam da ciddi alerjik tepkilere neden olabilir. Gıda alerjisi özellikle bebekleri ve küçük yaştaki çocukları etkiler. Bazı çocuklar okula gidecek yaşa geldiklerinde alerjiyi atlatırlar. Fındık fistık ve balık alerjisi yetişkin yaşta da devam edebilir ve bazen yetişkinler başka başka gıdalara karşı da alerji gösterebilirler.
Gıda alerjisi yaygın mıdır ?
Her yirmi bebekten birinde gıda alerjisi olabilir ve alerjik tepkiler 6-12 ay içinde kendisini gösterir. Bebeklerin çoğunda alerji deride egzema (kuruma ve hassasiyet) yapar. Bebek anne sütüyle besleniyorsa egzema hafıftir.
Gıda alerjisinin belirtileri nelerdir ?
Alerji yapan gıda yenildikten birkaç dakika sonra ağzın etrafında ürtiker, kızarma ve kabarma görülür. Büyük çocuklar ve yetişkinler alerji yapan gıdayı yedikten sonra ağızlarında bir yanma hissi duyarlar ve yediklerini tükürmek isterler.
Gıda Alerjisi
Zannedildiğinin aksine gerçek gıda alerjisi çok ender görülen bir durumdur. Çocuklarda % 1 veya en çok %2 oranında görülürken, erişkinlerde bu sayı 1000'de 1-2 dolayındadır. 1985'te İngiltere'den yapılan bir araştırmada High Wycombe'de 30.000 kişiye gıda. alerjileri olup olmadığı sorulmuş, sonuçta araştırmaya katılanların %7'sinin kendisinde herhangi bir gıdaya karşı alerjisi olduğuna inandığı görülmüştür. Ancak daha sonra bu grup incelendiğinde gerçek gıda alerjisinin ancak 10.000'de 23 oranında olduğu bulunmuştur.