Yoğurt

Tatlıyı yoğurtla tüketin

Tatlılar, bayramların olmazsa olmazı. Ancak Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar için bayram tatlısı, hem fazla kalori hem de oruçla az yemeğe alışan midelerin yorulması anlamına geliyor.


Ramazan ayı boyunca az yemeğe alışan mideler, bayram ile birlikte yoğun ve dengesiz bir yeme alışkanlığına geçecek. Uzmanlar, bu sebeple bayramda beslenmenin son derece önemli olduğunun altını çiziyor.

Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri Uzmanlarından Diyetisyen Fatma Arslan, bayram sabahına muhakkak kahvaltıyla başlanması ve illa şerbetli tatlı yenmesi gerekiyorsa, yoğurt ile kan şekerinin dengelenmesi gerektiğini söyledi.

Dovga Çorbası Tarifi



Dovga Çorbası (Azeri Yoğurt Çorbası)

MALZEMELER

1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı su
1 bardak haşlanmış nohut
1/2 demet ispanak
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
tuz


HAZIRLANIŞI

Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz,(yoğurtun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohutunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pismeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.

Den Çorbası Tarifi



Den Çorbası

MALZEMELER

250 gr yarma
10 su bardağı kemik suyu
1 adet soğan
500 gr yoğurt
½ adet limon suyu
3 yemek kaşığı tereyağı
2 adet yumurta sarısı
2 kahve fincanı un
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı nane
½ çay kaşığı kırmızıbiber


HAZIRLANIŞI

Yarmayı haşlayın ve ayrı bir tencerede un, yumurta ve 1 çay bardağı suyu pütürsüz olana kadar karıştırın. Üzerine kemik suyunu ilave edin ve haşlanmış yarmayı da karıştırarak ekleyin. Diğer bir kapta, ince doğranmış soğanı 1 yemek kaşığı tereyağında sote edin, yoğurdu yedirin, naneyi ve limon suyunu da ekleyin. Bu karışımı tuz ve karabiber ile birlikte kaynayan çorbaya ekleyin. Ayrı bir yerde 2 yemek kaşığı tereyağı ile kırmızıbiberi kızdırıp, pişmiş çorbanın üzerine gezdirin.

Ayran Çorbası Nasıl Yapılır?

MALZEMELER

1 su bardağı aşurelik buğday
4 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı nohut
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
6 su bardağı su


HAZIRLANIŞI

Buğday ve nohudu yıkayın ve pişirmeden bir süre önce ıslatın. Tencereye 4 su bardağı su ile birlikte koyarak karıştırmadan kaynatın ve kaynadıktan sonra yaklaşık 45-50 dakika kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra sıcakken tuz ve nane ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yoğurdu 2 su bardağı suyla çırpıp pişirdiğiniz buğdaya karıştırarak ilave edin. Soğuk servis yapın.

Tarhana Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

- 1 Kg Kuru Soğan

- 3 Kg olgun Domates

- 1 Kg Kırmızı Biber (isteğe göre acı yada tatlı)

- 3 bardak SU

- aldığı kadar Un (5-6 Kg)

- 3 Kg Yoğurt

- 2 bağ Nane

- 1 kibrit kutusu Yaş yada 1 yemek kaşığı Kuru Maya

- yeterince Tuz


Soğanlar soyularak, 5-6 parçaya doğranir ve tencereye konur. Çekirdekleri ve yenmeyen kısımları alınmış sivri biberler de parçalara doğranır. 2 bağ nane kıyılır. Hepsi 3 bardak su ile orta harlı ateşte soğan pişene kadar kaynatılır. Sonra doğranmış domatesler ve tuz katılır. Hep birlikte biberler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.

5-6 Kg elenmiş unun ortası açılarak, içine yoğurdun tamamı ve pişirdiğimiz bu malzeme konur. 1 kibrit büyüklüğündeki suda eritilmiş yaş maya veya 1 kaşık kuru maya sulandırılarak ilave edilir.

Zeka Gelişimine Destek Olan Besinler

Aniden bir fikre ihtiyacınız varsa diyetisyenler kimyon çayı içmenizi öneriyor. Odaklanmak için ceviz, yaratıcılık için zencefil, problem çözmek içinse üzüm suyu tavsiye ediliyor.

Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli oldukları biliniyor.

Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla daha iyi sonuç almayı sağlıyor. "Odaklanma" için ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyeceklerin yenmesi öneriliyor.

Uzmanlar yaratıcılığın geliştirilmesi için zencefil yenmesini öneriyor. Kimyonun da içerdiği uçucu yağların bütün sinir sistemini uyardığını söyleyen diyetisyenler "Aniden bir fikre, bir buluşa ihtiyacı olan kimyon çayı içmelidir. Çay, bir fincana iki tatlı kaşığı dolusu kimyon eklenerek yapılabilir" önerisinde bulunuyor.

Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.

Tahıl: Önemli bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeliyor.

Yoğurdu geceleri yiyin!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdem, yaptığı açıklamada, bazı yemeklerin yanında yoğurt yemenin Türk mutfağının vazgeçilmez özelliği olduğunu; bio teknolojik bir ürün olan yoğurdun, vücuda çok faydalı antibiyotikler, vitaminler ve kimyasal maddeler içerdiğini söyledi.

Yoğurdun sindirim sistemini düzenleyici bazı mikroorganizmaları da barındırdığına işaret eden Prof. Dr. Erdem, "Yoğurdun içindeki bazı kimyasallar, bazı organizmaların üreyebilmesine engel vermeyen kimyasallardır. Yani yoğurdu mayalayan organizma, aslında başka organizmaların üremesini engellemek adına bazı maddeler salar. Biz yoğurdu yediğimiz zaman o maddelerden yararlanabiliyoruz" dedi.

Yoğurt ve Pre-Probiotikler

Süt ürünlerinin ana gıda gruplarından olan yoğurt en besleyici, sağlıklı ve yüksek miktarda protein , kalsiyum, fosfor, iyod, flor ve çeşitli vitaminleri de içermektedir.

Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığı önleyici etkiye sahiptir. Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarda bulunmuştur. Tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.

Yoğurdun bağışıklık sistemine uyarıcı etkisinden dolayı çeşitli hastalıkların önlenmesinde önemli bir etkendir. Yoğurdu sofralarından eksik etmeyen kişiler ve özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnç de artmaktadır.

Yoğurdun Bağışıklık Sitemine Etkisi

Yoğurt hepimizin yakından tanıdığı mükemmel bir besin. İyi bir kalsiyum olması yanında pek çok araştırmacı tarafından farklı yönleriyle incelenmiş ve hastalıklarla ilişkisi de araştırılmış.

Özellikle yoğurdun ve yoğurt üertiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakılmış ve tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.