tatlılar
Bademli Sufle Tarifi
MALZEMELER
4 kişilik
hamuru için:
35 gr toz şeker
125 ml süt
12 gr yaş maya
250 gr un
1 adet portakal kabuğu rendesi
1/2 yemek kaşığı tarçın
1/2 adet limon
30 gr tereyağı
1 adet yumurta sarısı
un (hamurur açmak için)
tuz
Bademli harç için:
50 gr tereyağı
4 adet bayat sandöviç ekmeği
100 gr bal
1 yemek kaşığı limon suyu
70 gr yaprak badem
50 gr kuş üzümü
1 adet elma
50 gr toz şeker
40 ml elma suyu
1 adet armut
yumurtalı karışım için:
500 ml süt
1 adet vanilya özü
3 adet yumurta
250 gr yağsız taze kutu peynir
60 gr toz şeker
vanilyalı sabayon için:
80 gr toz şeker
2 adet çubuk vanilya
5 adet yumurta sarısı
200 ml süt
1 yemek kaşığı viski
20 gr toz şeker
20 gr yumuşak tereyağı
HAZIRLANIŞI
Acıbadem Tatlısı Tarifi
MALZEMELER
1 çorba kaşığı tereyağ (yada margarin)
2 su bardağı süt
yarım su bardağı toz şeker
yarım çubuk vanilya
200 gr acıbadem bisküvisi
yarım limon
3 yumurta
6 Kişilik
HAZIRLANIŞI
İçine çubuk vanilyayı koyduğunuz sütü ıstın. Sonra vanilya çubuğunu çıkarın, kurulayıp
kaldırın. Diğer birr kapta toz şekerle yumurtaları çırpın ve karıştırarak bir kerede vanilyalı sütü ilave edin.
Mikserde acıbadem bisküvilerini toz haline getirip karışıma katın Daha sonra da limon suyunu ekleyin.
18-20 cm. çapındaki bir kalıbı yağladıktan sonra acıbademli kremayı dökün. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 45 dakika kadar benmari usulü pişirin. Bıçağın ucunu tatlıya batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Bıçağın ucu temiz çıkarsa tatlınız pişmiş demektir.
Pudingi soğuttuktan sonra buzdolabına koyun çıkarıp servis tabağına alın.
Dilerseniz süsleyip, servis yapın.
Bayramda aşırı yeme sendromu yaşanıyor
Hazımsızlığa karşı rezene çayı, metabolizmayı hızlandırmak için günde 2 litre su için, sütlü tatlıları tercih edin, hamur işi olanların sadece tadına bakın, her yemek arasında meyve tüketin, badem ve bitter çikolatayı tercih edin...
Ramazan’da beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte bayramda aşırı yemek yeme eğilimi ortaya çıkıyor. Bayramda kilo alma riskinin arttığına dikkat çeken Medical Park Göztepe Hastane doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, “Bayram gibi sosyal dönemlerde aşırı yeme sendromu yaşanır. Bir hafta gibi kısa süreli tatillerde bile 2-3 kg. kadar kilo alımı görülebilmektedir. Bayram tatillerinde gerek açık büfeler, gerekse evlerdeki ikramlar reddedilemez bir açlık ile her şeyden tatmaya yöneltir” dedi.
Revani yerine sütlaç ve kazandibi tüketin
Uzmanı Hülya Çağatay, bayramda sütlü tatlılar tüketilmesini öneriyor. Hamur işinde ısrarcı olanları ise, özellikle baklava gibi şerbetli tatlıları küçük porsiyonlar halinde yemeleri konusunda uyarıyor. Bayramda en çok tüketilen tatlılar ve kalorileri ise şöyle sıralanıyor:
* Baklava: 350 kal.
* Künefe: 430 kal.
* Revani: 220 kal.
* Sütlaç: 180 kal.
* Kazandibi: 130 kal.
* Güllaç: 230 kal.
* Meyve: 100 kal.
BAYRAM MÖNÜSÜ
* 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu.
* Tatlı kırmızıbiber+ 1 salatalık + 1 domates.
* 2 yemek kaşığı lor peyniri.
* 2 ince dilim kepekli ekmek.
'İlk gün' formülü uygulayın bayrama kahvaltıyla başlayın
Bol bol tatlı ve çikolata ikramının yapıldığı Şeker Bayramı, kilo almaya en elverişli dönemlerden biri. Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, bayramı kilo almadan geçirmek isteyenlere tüyolar verdi. Özellikle bayramın ilk günü nasıl beslenildiğine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Unutmaz, şu önerilerde bulundu:
Kahvaltıyı atlamayın
Bayramlarda psikolojik olarak yeme eğilimi artar. Ramazan'dan çıkmanın verdiği yeme isteğiyle, ikramlara 'hayır' demek güçleşir. Oysa, özellikle bayramın ilk gününde azar azar ve sık sık beslenmek gerekir. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır çünkü atlandığı zaman tüm günün dengesi bozulur. Bayramda her gittiğiniz yerde size sunulan birbirinden güzel tatlılara, aç karınla 'hayır' diyemezsiniz. Bu yüzden kalkar kalkmaz karbonhidrat, protein ve yağı dengeli biçimde içeren bir kahvaltı yapın. Bu; geniş bir bayram kahvaltısı olabileceği gibi, bir tost veya yulaf ezmesi ve sütten oluşan pratik bir kahvaltı da olabilir. Örnek verecek olursak; iki dilim kepekli ekmek ile yapılmış beyaz peynirli yağsız, domatesli bir tost, yanında şekersiz çay veya bunların yerine 1 bardak süt içine konulmuş 5 kaşık yulaf ezmesi, 3 kuru kayısı, 2 ceviz ve 1 çay kaşığı tarçından oluşturulmuş bir kahvaltı tercih edilebilir. Ya da kahvaltıda; tam buğday ekmeği, az yağlı beyaz peynir, zeytin, bol domates, salatalık, maydanoz, 6 adet zeytin ve şekersiz çay tüketilebilir. Gün içinde birçok ikramla karşılaşacağınızı düşünerek, kahvaltı sofrasında şekerli gıdalardan ve fazla ekmek yemekten kaçınabilirsiniz.