Spor
Hasarlı ekleme artroskopik ayar
Spor yaparken, yürürken, hatta arabaya binerken bile zarar görebilen eklemlerin tedavisinde küçük deliklerden girilerek gerçekleştirilen artroskopi yöntemi olumlu sonuçlar veriyor.
Ayağa kalkmaya, yürümeye, hatta kolun kalkmasına bile engel olabilen eklem yaralanmaları spor yaparken, koşarken, arabaya binip inerken, düşme ve burkulma gibi travmalar sonucu ortaya çıkabiliyor. Tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de artroskopi yöntemi. Yöntemde eklem içerisine çok küçük bir delikten giriliyor ve yapılar bir kamera aracılığıyla ekrana aktarılıyor. Sonrasında ise diğer bir noktadan eklem içerisine küçük bir veya birkaç delikten girilerek tanı ve tedavi yapılıyor.
Acıbadem Bodrum Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Levent Sürer, spor yapan insan sayısı arttıkça eklem sorunlarının da arttığın söyledi. Sürer ayrıca yaşlı kişilerde oluşan kas güçsüzlüğü nedeniyle de eklem sorunlarının ortaya çıktığını belirtti.
OPERASYON TEK BACAK UYUŞTURULARAK YAPILABİLİYOR
Artroskopi ameliyatının, hastaya bağlı olarak sadece işlem yapılacak bacak ya da belden aşağısı uyuşturularak gerçekleştirildiği gibi tamamen uyutularak da yapılabildiğini belirten Dr. Levent Sürer, artroskopinin açık ameliyattan daha avantajlı olduğunu söyledi ve o avantajları şöyle özetledi:
Hangi Aktivite İle Ne Kadar Kalori Harcanır
Sağlıklı bir yaşam için alınan kalori ile yakılan kalori arasında kurulacak denge büyük önem taşır.Hangi aktivitenin ne kadar kalori yaktırdığının bilmemiz bu dengeyi kurmada bize yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki tablo ortalama 65 kg ağırlığındaki bir kişinin aktivitelere göre dakikada yakacağı kalori miktarlarını göstermektedir.
AKTİVİTE/KALORİ CETVELİ
Titreşimli zayıflatıcılar işe yaramıyor mu?
Gazi Üniversitesi Endokrin, diyabet vemetabolizma Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Yetkin, egzersize dönük olan yöntemlerin dışındakilerin metabolizmaya bir etkisinin olmadığı inancında.
Prof.Yetkin, yağ hücrelerini idrarla dışarıya attığı iddia edilen yöntemlerin de yanıltıcı olduğunu belirterek şöyle diyor: “Ancak egzersiz ve egzersize dönük olan yöntemler metabolizma üzerinde etkili olabilir.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI
Sağlıklı beslenmek için 10 temel altın kural vardır. Sağlıklı beslenmek için bilinmesi gereken bilgiler sadeleştirilerek bu altın kurallar belirlenmiştir. Haberin devamında sağlıklı beslenmek için altın kuralları bulabilirsiniz.
1. Tüketilen gıdaların çeşitlilik açısından zengin olması
· Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli koşulu tek taraflı beslenmemekten geçer. Değişik gıdaların damak tadını yaşamanın ayrıca bir haz verdiğinizde bilmemiz gerekir.
· Tabiatın bize sunmuş olduğu taze ve çok çeşitliliği ; meyve, sebze, ekmek, süt ve süt ürünlerinin örneğinde olduğu gibi tüketmeniz sizi daha dinç ve dinamik kılacaktır.
Kilo Vermek Artık Kabus Değil
Kışın bir diyetisyenin gözetiminde yapılacak zayıflama diyeti ve bilinçli bir sporla, bahar ve yaz aylarına fit bir kilo ile girmeniz mümkün. Bunun için diyete ek olarak streching yapmanız yeterli.Profesyonel sporcular, spora başlamadan önce “streching” yaparak kaslarını uzunlamasına çekerek rahatlıyor. Bu hem kasları güçlendiriyor, hem de spordan en yüksek faydayı elde etmelerini sağlıyor. Ayrıca siz de “germe egzersizi” yaparak diyet programınızın zayıflama hızını artırabilirsiniz.