kansızlık

Kansızlığa Ne İyi Gelir?

1. tarif
200 gr.çemen
100 gr.yahudi baklası
1 kg. bal ya da pekmeze karıştırılarak yenir.

2. tarif
Kırmızı lahana, havuç, bezelye, maydanoz, ıspanak, badem, fındık, lahana, soğan,
sarımsak, çilek ve üzüm bol miktarda yenir.

3. tarif
Kayın ağacı, meşe ağacı, kantaron çiçeği, ısırgan otu, turp otu, kuzu kulağı, karahindiba,
biberiye, gül yaprağı, otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç veya tok karnına 1-2
bardak balla birlikte içilir.

4. tarif
100 gr. arpa
40 gr. kına kına kabuğu
20 gr. acı ağaç yongası
1 kg. kara üzüm
5 kg.lık düdüklü tencerede iyice kaynatıldıktan sonra soğutulur. Mikserde çekilir veya iyice ezilir. Tortusu atılıp suyu alınır. Pekmez veya bal ilave edip aç veya tok karnına bol miktarda içilir.

5. tarif
Bol pekmez içilir, karaciğer yenir.

6. tarif
100 gr. havlucan
100 gr. polen
100 gr. arı sütü
50 gr. turp tohumu
50 gr. anason
1 kg. keçiboynuzu pekmezi, veyahut dut pekmezi

ANEMİ (KANSIZLIK): Nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi

Kanda kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar) bulunur. Bu kan hücrelerinin yapısında oksijenin taşınmasını ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin bulunur. Nefes alırken akciğerdeki oksijen, bu hemoglobinin yapısına bağlanarak taşınır. Bu hemoglobinin kanda bulunması gereken miktarın altında olması sonucu kansızlık (anemi) ortaya çıkar. Bu olması gereken minimum değerler erkekte 13 g/dl, kadında ise 12 g/dl dir. Bunlar dünya sağlık örgütünün belirlediği değerlerdir. 6 yaşa kadarki çocuklarda 11 g/dl, 6-15 yaş arasında ise 12 g/dl'nin altında olması kansızlığın göstergesidir.

Dünyada kadınlarda görülme sıklığı yüzde 30-40, erkeklerde yaklaşık yüzde 20' dir. Bu kansızlıklar arasında en çok görülen demir eksikliği anemisidir. Anemi hastalarının yaklaşık yüzde 90'ında görülür.

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

En sık görülen beslenme yetersizliği vücuda yetersiz demir alımıdır. Demir kandaki hemoglobine bağlanır ve oksijenin taşınmasına yardımcıdır. Genelde bebeklik döneminde ortaya çıkan bir durumdur. Dünyada en çok karşılaşılan kansızlık çeşididir. Çocukluk ve ergenlik döneminde de sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır.