hastalık diyetleri

Gluten Enteropatisi Diyeti

Glutene karşı tahammülsüzlük nedeniyle meydana gelen kronik bir intestinal emilim bozukluğu hastalığıdır. Jejunum (ince bağırsakların orta kısmı), dümdüz olup villus (çıkıntı şeklinde minik tüycük) taşımaz. Diyetteki glutenin uzaklaşması ile klinik ve /veya histolojik (hücre seviyesinde) düzelme görülür.

Doğuştan bir kalıtım hastalığı olan çöliak, bazı gıdalardaki gluten’in gliadin fraksiyonuna karşı duyarlılıktır. Bu duyarlılığa bağlı olarak vücut savunmaya geçer ve lenfosit kompleksleri bağırsak duvarına zarar verir. Temel tedavisi glutensiz diyet olan bu hastalık için sizlere bazı gıdalardaki güvenilirliği vereceğiz.

Ancak, çok düşük miktarlardaki glutenin dahi iyileşmeyi durdurduğu, nükslere neden olduğu unutulmamalıdır. Glutensiz diyete yanıt vermeyen dirençli hastalarda, hastalık seyri ölümcül seyredebilir. Hastalar multivitaminler ile desteklenmelidir. Tedavi ve destekleme, hastalığın derecesi ile orantılıdır.

Dikkât edilecek hususlar:

İshal Diyeti

İshal bir belirti, hastalık, alerji, gıda entoleransı, gıdayla bulaşan bir hastalık olabilir. C vitamini veya magnezyumun aşırı miktarda alınmasından da kaynaklanabilir. İshalle beraber karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebilir. İshalin bazı özellikleri başka durumlarda da görülebildiği için ishalin tıbbî tanımı günde 200 gramdan fazla dışkı üretimini içerir.


İshal diyeti - yasak yiyecekler listesi
- Şeker ve şekerli tatlılar
- Hamur işi, börek, çörek, kek, çikolata
- Kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur)
- Kuru yemişler
- Yağlı gıdalar ( yağlı balık, yağlı tavuk, yağlı et)
- Bütün sebzeler (patates hariç) - Bütün meyveler (elma, şeftali, ayva hariç) - Listede belirtilmeyen bütün yiyecekler

İshal diyeti - SABAH :
- Açık çay (az şekerli)
- Beyaz salamura peynir (az yağlı)
- Ekmek (kepeksiz)

İshal diyeti - KUŞLUK :
- Tuzlu ayran
- Elma, şeftali, (kabuksuz)

İshal diyeti - ÖĞLE :
- Yayla çorbası (az yağlı)
- Haşlanmış patates

Migren Diyeti

* Alkollü içeceklerden kesinlikle uzak durun.
* Hazır yemek ve sosların büyük kısmında “Glutamate” adlı kimyasal bir madde bulunmaktadır. Burger, pizza, hazır yemek ve çorba, gevrek ve özel sosları satın alırken ambalajını mutlaka okuyun. Eğer bu maddeyi içeriyorsa almaktan vazgeçin. Çünkü “Glutamate”, migren ağrılarını azdırır.
* Uzakdoğu yemeklerinde de “Glutamate” maddesi bulunmaktadır. Bu sebeple bunlardan da uzak durmalısınız.
* Tatlandırıcı içeren yiyecekler ve içecekler de migren hastaları için zararlıdır.
* Cola,kahve, sıcak çikolata ve çay da içerdiği kafein nedeniyle çok sık almamanız gereken sıvı gıdalar arasında bulunuyor.
* Tütsülenmiş mezgit ve sombalığı, sucuk, salam sosis, peynir, çikolata da migreni harekete geçiren besinler arasındadır.

Migren için masaj