Enerji

Süt sıcaklarda enerji veriyor

Büyüme ve kemik gelişimi üzerinde büyük etkisi bulunan süt, sıcak havalarda artan su gereksinimi ve zindeliği korumak için gerekli enerjinin de kaynağı.

Uzmanlar, 'Yüzde 90'ı sudan oluşan süt, vücudun su ihtiyacının bir bölümünü karşılıyor. Her gün 2 bardak süt içerek sıvı ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanabiliyor. İçeriğinde kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum ve magnezyum gibi mineralleri barındıran süt, yağda eriyen vitaminlerin (A, E, D, K) vücut tarafından emilimini de sağlıyor' diyor. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği yetkilileri de hijyen olmayan, denetimden uzak, su ve nişanta gibi maddeler eklenerek besin değeri azaltılabilir süt ve ürünlerinin zararlı hastalık yapıcı mikroorganizmalar içerebildiğini söyledi. Yetkililer, 'Bu nedenle tüketicinin; sağlığını koruyabilmek ve kaliteli beslenmek için süt ve süt ürünleri satın alırken ambalajlı, etiket bilgisi ve üretim izni olan sağlıklı ve güvenilir ürünleri tercih etmesi gerekiyor' uyarısında bulundu.

Kaç Kaloriye İhtiyacınız Var?

Hemen hepimiz kilomuzu korumanın aldığımız enerji ile tükettiğimiz enerji arasındaki dengeye bağlı olduğunu biliriz. Aldığımız enerji tükettiğimizden fazla ise kilomuz artar, az ise kilomuz azalır. Peki mevcut kilomuzu korumamız için gerekli enerjini kaç kalori olduğunu nasıl hesaplayabiliriz?

Vücudumuzun harcadığı enerjiyi belirleyen üç temel faktör vardır: Bazal metabolizma hızımız, aktivite ile yaktığımız enerji ve yiyeceklerin termik enerjisi.

1.BAZAL METABOLİZMA HIZI:

Kesin istirahat koşullarında bulunan, fiziksel ve ruhsal olarak bütünüyle rahatlamış ve yaklaşık 12 saattir aç olan bir insanın yanlızca nefes alma kalp atışı,kan dolaşımı, vücut sıcaklığının belirli bir düzeyde tutulması gibi hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu enerji miktarıdır. Bazal metabolizma hızını etkileyen çeşitli faktörler vardır:

*

Yaş: Gençlerde bazal metabolizma hızı yüksek, yaşlılarda ise daha düşüktür.
*

Kırmızı enerji veriyor

Doğru beslenme, en taze ve doğru besinlerin seçilip yeterince tüketilmesi ile sağlanabiliyor. Tek başına hiçbir sebze ve meyve, beslenme çeşitliliği sağlayamayacağı gibi dengeli beslenmeyi de ifade etmiyor. Sebze ve meyvelerin özellikle renk gruplarına göre bilinçli olarak tüketilmesi sebze ve meyvelerin etkilerini daha da güçlendirdiği belirlenmiş.

Meyve ve sebzelerin renklerinin sadece dekoratif bakımdan önem taşıdığını düşünmek yanlış. Meyve ve sebzelerin renklerinin çok önemli işlevleri de var.

Enerjinizi artırın!

Her öğünden önce çiğ bir şeyler yiyin

Besinleri doğal halleriyle tüketmek, besin değerlerinden daha fazla faydalanmanızı sağlar. Bu yüzden aşırıya kaçmadan, her öğüne çiğ bir şey yiyerek başlayın Örneğin, kahvaltıda bir kivi, öğle ve akşam yemeklerinden önce limon ve zeytin yağı ekleyerek bir parça kereviz ya da salatalık yiyebilirsiniz.

Cilt bakım gurusu Dr Howard Murad taze sebze ve meyvenin cildi sudan daha fazla nemlendirerek genç görünmesini sağladığını savunuyor. Buna ek olarak her gün taze meyve suyu içmeye çalışın. Sağlığınız için bir meyve suyu sıkacağı edinmeli ve onu her sabah kullanmalısınız.