Egzersiz

Erkekler de Kadınlar Kadar Diyet Meraklısı

Günümüzde erkekler de kadınlar kadar estetik anlamda ya da bilinçli beslenmek adına diyetisyene başvuruyor. Birçok erkek, temelde bir sağlık problemi ile diyetisyeni tercih ederken bir kısmı da bu zamana kadar alışık olmadığı kilolara ulaşmanın verdiği estetik kaygılarla diyetisyene geliyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel günümüzde erkeklerin beslenme alışkanlıklarıyla ilgili bilgi verdi:

Ergenlikten Sonra Durağan Çalışma Hayatı Kiloyu Getiriyor

Erkeklerin çocukluk, ergenlik ve yaşlılık gibi belirli yaş dönemlerinde, enerji ve besin ihtiyaçları gereksinimi bayanlarda da olduğu gibi farklılık gösterir. Bebeklikten gelen obezite, aileden gelen bir kilo problemi veya metabolik bir hastalık yok ise, hızlı çalışan metabolizmaları ve hareketlilikleri sayesinde erkeklerin ergenlik döneminde kilo problemleri çok fazla olmaz. Ancak ergenlik döneminin bitmesinden sonra durağan çalışma hayatına geçiş, hareketsizlik, sağlıksız ve düzensiz beslenme, özellikle sebzeden yoksun proteinden zengin ve fast-food beslenme alışkanlıkları erkeklerin hızlı kilo alımına neden olur. Bu beslenme düzeni 30-40 yaşları arasında devam ederse, kilo alma süreci hız kazanır. Bunu takip eden zamanlarda kilo alma sürecine metobolik hastalıklar da eşlik eder.

Hareket En İyi İlaçtır

Hekimlerin en sık reçete ettikleri ilaç hangisidir? Ağrı kesiciler, antibiyotikler aklımıza gelir hemen. Çoğu hekimin de cevabı muhtemelen böyle olacaktır. Aslında genellikle kağıt üzerine dökülmemiş olsa da hastaların çoğuna reçetesini uzatırken “sık sık yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin”, en sık kullanılan cümledir. Basit ve sıradan bir cümle olarak bazen vurgulanmadan söylenmiştir. Hasta bunu çoğu kez ciddiye alır. Bazen de aklı elindeki kâğıtta yazılan ilaçlardadır, birçok kez duyduğu bu sıradan cümlenin pek de üzerinde durmaz.

Hareket etmek daha uygun bir terimle söylersek “fizik aktivite” en çok yarar sağlayan, bunun yanı sıra uygun düzeyde yapıldığında yan etkisi olmayan hem koruyucu hem de tedavi edici hekimlikte alternatifi olmayan en iyi ilaçtır.

Hangi Aktivite İle Ne Kadar Kalori Harcanır

Sağlıklı bir yaşam için alınan kalori ile yakılan kalori arasında kurulacak denge büyük önem taşır.Hangi aktivitenin ne kadar kalori yaktırdığının bilmemiz bu dengeyi kurmada bize yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki tablo ortalama 65 kg ağırlığındaki bir kişinin aktivitelere göre dakikada yakacağı kalori miktarlarını göstermektedir.

AKTİVİTE/KALORİ CETVELİ

Kaç Kaloriye İhtiyacınız Var?

Hemen hepimiz kilomuzu korumanın aldığımız enerji ile tükettiğimiz enerji arasındaki dengeye bağlı olduğunu biliriz. Aldığımız enerji tükettiğimizden fazla ise kilomuz artar, az ise kilomuz azalır. Peki mevcut kilomuzu korumamız için gerekli enerjini kaç kalori olduğunu nasıl hesaplayabiliriz?

Vücudumuzun harcadığı enerjiyi belirleyen üç temel faktör vardır: Bazal metabolizma hızımız, aktivite ile yaktığımız enerji ve yiyeceklerin termik enerjisi.

1.BAZAL METABOLİZMA HIZI:

Kesin istirahat koşullarında bulunan, fiziksel ve ruhsal olarak bütünüyle rahatlamış ve yaklaşık 12 saattir aç olan bir insanın yanlızca nefes alma kalp atışı,kan dolaşımı, vücut sıcaklığının belirli bir düzeyde tutulması gibi hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu enerji miktarıdır. Bazal metabolizma hızını etkileyen çeşitli faktörler vardır:

*

Yaş: Gençlerde bazal metabolizma hızı yüksek, yaşlılarda ise daha düşüktür.
*

Formunuz İçin Egzersiz

Formda olmaktan sıklıkla söz edilir ama, neden ve nasıl formda olunacağını çoğu kimse bilmez.

Formda olmak, yorulmadan nefes nefese kalmadan günlük işleri sürdürebilmek, merdivenleri tırmanmak, acele bir yere gitmek için olduğu kadar, kendini iyi hissetmek ve sağlık için de gereklidir. Kalbe güç katar, kan dolaşımının düzenli olmasını, tansiyonun ve kandaki kolesterolün düşük olmasını, fazla kilolardan kurtulmayı ve stresi azaltmayı sağlayarak ciddi kalp hastalıkları riskinden uzak tutar.

’Formdayım’ diyebilmek için, kalp ve ciğerlerin sağlığı için dayanıklılık, kas gücü ve vücudun kolay hareketi için esneklik gereklidir.

Egzersiz:

Diyet ve Egzersiz

Güne Kahvaltısız başlamayın, mümkünse meyve, protein içeren şeyler tüketmeye gayret edin. Beslenmenize dikkat edin, diyet yapacağım diye aç kalmayın, Çünkü yapacağınız egzersizlerde size enerji lazım olacak.

Hem diyetimizi düzgün ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilir, hem de egzersiz yaparak istediğimiz ideal kilomuza ulaşmamız, unutmayın sadece sizin elinizde.

Kahvaltı günümüzün en önemli aynı zamanda da ufak yaşlarda büyümemizde en çok rol oynayan etkendir, ufak yaş büyük yaş ayırt etmeden kahvaltımızı yapmalıyız, ömrümüz boyunca. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur ama, Kahvaltıyla bulunur..

Egzersiz yapmaya nasıl başlayacağınızı merak ediyorsanız egzersiz bölümümüzü ziyaret edin, bir çok bilgiye ulaşabileceksiniz.

Güne kahvaltıyla başlamanın Kısaca Sağlığımıza Sağladığı faydalar ;

Sabahları, İş'e giderken Kahvaltı yaparsak, İş Hayatımızda Daha etkili başarılı oluruz.

Güne, daha Sağlıklı başlar, Mutlu ve zihinde hissederiz kendimizi.

Titreşimli zayıflatıcılar işe yaramıyor mu?

Gazi Üniversitesi Endokrin, diyabet vemetabolizma Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İlhan Yetkin, egzersize dönük olan yöntemlerin dışındakilerin metabolizmaya bir etkisinin olmadığı inancında.

Prof.Yetkin, yağ hücrelerini idrarla dışarıya attığı iddia edilen yöntemlerin de yanıltıcı olduğunu belirterek şöyle diyor: “Ancak egzersiz ve egzersize dönük olan yöntemler metabolizma üzerinde etkili olabilir.

Kilo Vermek Artık Kabus Değil

Kışın bir diyetisyenin gözetiminde yapılacak zayıflama diyeti ve bilinçli bir sporla, bahar ve yaz aylarına fit bir kilo ile girmeniz mümkün. Bunun için diyete ek olarak streching yapmanız yeterli.Profesyonel sporcular, spora başlamadan önce “streching” yaparak kaslarını uzunlamasına çekerek rahatlıyor. Bu hem kasları güçlendiriyor, hem de spordan en yüksek faydayı elde etmelerini sağlıyor. Ayrıca siz de “germe egzersizi” yaparak diyet programınızın zayıflama hızını artırabilirsiniz.