diyet çeşitleri

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar

Makarna ve pilavı hayatımızdan tamamen çıkarmak, protein ağırlıklı beslenmek veya sabahları limonlu su içmek gibi...” İşte doğrular ve yanlışlar...

Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır: YANLIŞ.
İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir. Bu durumda vücutta enerji elde edebilmek için kas ve karaciğerdeki glikojen depoları kullanılır. Yani sudan kilo verirsiniz, şişmanlığınızın nedeni olan yağ dokusu olduğu gibi yerinde kalır. Normal beslenmeye geçtiğinizde iki kat daha fazla kilo alırsınız.

Protein ağırlıklı yemek sağlıklı kilo kaybı sağlar: YANLIŞ.
Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağda vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve buda kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak geçirirsiniz.

Meyve yemekten 2 saat sonra yenir, yoksa bütün yenilenler yağa dönüşür: YANLIŞ.

Kan Grubu AB Olanlar

AB GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ

A ile B'nin modern karışımı

Çevresel değişikliklerden kaynaklanan beslenme özellikleri

Sindirim sistemi çok duyarlıdır

Bağışıklık sistemi çok güçlüdür

Stresi yenmek için zihinsel faaliyetlerden yararlanabilir

Sırrı henüz tam olarak bilinmiyor.

DİYET NASIL OLMALI

Kan Grubu B Olanlar

B GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ

Dengelidir

Sindirim sistemi dayanıklıdır

Beslenmede katı kuralcı değildir

Sütlü besinlere ilgi duyabilir

Strese karşı yaratıcılığını kullanır

Formda kalabilmek için fiziksel ve zihinsel faaliyetler arasında denge kurması gerekir

MÜZMİN YORGUNLUK SENDROMU

0 grubu ve A grubu birçok bakımlardan birbirlerinin tam karşıtı özellikler taşırlar. Fakat B grubu bazı bakımlardan 0 grubunu anımsatır. O kadar ki, bu iki kan grubunun birbirlerine bağlı olduklarını söyleyebiliriz. Tam böyle düşünürken B grubunun bilinmeyen bir özelliği ortaya çıkabilir. Aslında B grubu, insanoğlunun evrim yolculuğunda farklı özellikleri olan insanları ve kültürlerin birleştiricisi sayılır.

Kan Grubu A Olanlar

A GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ

Onlar ilk vejetaryenler

Ektiğini biçer

Sindirim sistemi duyarlıdır

Bağışıklık sistemi dayanıklıdır

Yerleşik beslenme ve çevre koşullarına kolayca uyum sağlar

Stresi yenebilir

Güçlü ve sağlıklı kalması için sebze ağırlıklı diyet uygulamalıdır.

DİYET NASIL OLMALI

Kan Grubu 0 Olanlar

O KAN GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ

Onlara 'Avcı'deniliyor. İlk insanların kan gruplarının 0 olduğu sanılıyor.

Et yemeye bayılırlar

Sindirim sistemleri sağlamdır

Bağışıklık sistemleri fazla hareketlidir

Diyet yapmaya zor alışırlar

Çevreye uyumları zaman alır.

Stresten kurtulmak için fiziksel faaliyetlere ağırlık verirler

Enerjik ve ince kalabilmek için metabolizmalarının hızlanması gerekir.

Vahşi hayvanları avlayıp onların etleriyle beslenen atalarımız fiziksel egzersiz ve hayvansal protein ile ayakta kalıyorlardı. Bugün sizin uygulayacağınız 0 grubu diyetin başarılı olabilmesi için yağsız ve kimyasal madde içermeyen ( dondurulmamış) kırmızı et ve beyaz et ve balık yemelisiniz. 0 grubundakiler süt ve sütlü besinlere, diğer gruplardakiler kadar kolay alışamazlar.

Kan Grubuna Göre Diyet

Kan grubuna göre diyet uygulamak son yıllarda geliştirilen bir yöntem olarak tanıtılıyor. Oysa gerçekte binlerce yıl önce başlatılmış bir uygulama olduğunu belirtmek isterim. Eğer tarih boyunca, biyolojik doğamızın içgüdülerine uyarak beslenmeye devam etseydik, bugün her şey çok farklı olabilirdi. Fakat teknoloji ve değişik görüşler araya girdi, biz doğal beslenme yöntemlerimizi bir kenara bıraktık. Şimdi ise geriye dönme ve beslenme düzenimizi kan grubumuzun özelliklerine göre kararlaştırma zamanı geldi. Artık aldığımız besinlerin sağlığımız açısından çok büyük önem taşıdığını biliyoruz. Fakat zaman zaman ortaya atılan iddialar, verilen öğütler sağlığına özen gösteren kişileri de şaşırtıyor. Gerçekte nasıl bir beslenme düzeni uygulanmasının doğru olacağı bu karmaşa içinde bir türlü belirlenemiyor. Açıkçası, beslenme konusunda her kafadan ayrı bir ses çıkması, insanları şaşırtıyor.

Zayıflatan en iyi 10 diyet

İşte uzmanlara göre dünyada en sağlıklı kilo verdiren 10 diyet programı ve püf noktaları...

Glisemik endeks diyeti

• Karbonhidrat tüketimine dikkat ederek, kan şekerini sabit tutmayı hedefler. Genellikle şeker hastaları tarafından uygulanıyor.

• Örnek gıdalar: Arpa, çavdar ve kepekli buğday ile düşük karbonhidratlı sebzeler.

Karpuz değil elma

• Düşük Glisemik İndeks Diyeti (DGİD) yeni bir yaklaşımın ürünüdür. Bizim önerimiz, günlük kalori kısıtlamasını yaparken, yağlardan gelen kalorileri azaltmak yanında karbonhidratlarda da azaltma sağlamanız ve glisemik indeksi yüksek karbonhidratlardan uzak bir beslenme tarzını özenle sürdürmeniz.

• Böyle bir diyet ekonomik ve kalıcı bir kilo kontrolü sağlar, mantıklı ve pratiktir. Bu diyette yapacağınız tek şey; toplam kalori kısıtlamasını sürdürüp yağdan gelen kalorileri en aza indirirken ( yüzde 30), beraberinde glisemik indeksi yüksek karbonhidratları çok sınırlı bir şekilde tüketmektir.

• Herhangi bir kalori planlamasını yaparken siz 50 kalorilik bir meyve hakkınızı, elmadan değil de muzdan ya da karpuzdan yana kullanırsanız glisemik indeksi daha yüksek olan muz ve karpuz ile daha fazla ensülin salgılatacağınızı ve yüksek bir ensülin seviyesine sahip olacağınızı bilmelisiniz.

Kış Diyeti

1 haftada yaklaşık olarak 3 kilo verebileceğiniz bu diyet ile kış aylarında da formunuzu koruyabilirsiniz...

Gluten Enteropatisi Diyeti

Glutene karşı tahammülsüzlük nedeniyle meydana gelen kronik bir intestinal emilim bozukluğu hastalığıdır. Jejunum (ince bağırsakların orta kısmı), dümdüz olup villus (çıkıntı şeklinde minik tüycük) taşımaz. Diyetteki glutenin uzaklaşması ile klinik ve /veya histolojik (hücre seviyesinde) düzelme görülür.

Doğuştan bir kalıtım hastalığı olan çöliak, bazı gıdalardaki gluten’in gliadin fraksiyonuna karşı duyarlılıktır. Bu duyarlılığa bağlı olarak vücut savunmaya geçer ve lenfosit kompleksleri bağırsak duvarına zarar verir. Temel tedavisi glutensiz diyet olan bu hastalık için sizlere bazı gıdalardaki güvenilirliği vereceğiz.

Ancak, çok düşük miktarlardaki glutenin dahi iyileşmeyi durdurduğu, nükslere neden olduğu unutulmamalıdır. Glutensiz diyete yanıt vermeyen dirençli hastalarda, hastalık seyri ölümcül seyredebilir. Hastalar multivitaminler ile desteklenmelidir. Tedavi ve destekleme, hastalığın derecesi ile orantılıdır.

Dikkât edilecek hususlar:

İshal Diyeti

İshal bir belirti, hastalık, alerji, gıda entoleransı, gıdayla bulaşan bir hastalık olabilir. C vitamini veya magnezyumun aşırı miktarda alınmasından da kaynaklanabilir. İshalle beraber karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebilir. İshalin bazı özellikleri başka durumlarda da görülebildiği için ishalin tıbbî tanımı günde 200 gramdan fazla dışkı üretimini içerir.


İshal diyeti - yasak yiyecekler listesi
- Şeker ve şekerli tatlılar
- Hamur işi, börek, çörek, kek, çikolata
- Kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur)
- Kuru yemişler
- Yağlı gıdalar ( yağlı balık, yağlı tavuk, yağlı et)
- Bütün sebzeler (patates hariç) - Bütün meyveler (elma, şeftali, ayva hariç) - Listede belirtilmeyen bütün yiyecekler

İshal diyeti - SABAH :
- Açık çay (az şekerli)
- Beyaz salamura peynir (az yağlı)
- Ekmek (kepeksiz)

İshal diyeti - KUŞLUK :
- Tuzlu ayran
- Elma, şeftali, (kabuksuz)

İshal diyeti - ÖĞLE :
- Yayla çorbası (az yağlı)
- Haşlanmış patates

Migren Diyeti

* Alkollü içeceklerden kesinlikle uzak durun.
* Hazır yemek ve sosların büyük kısmında “Glutamate” adlı kimyasal bir madde bulunmaktadır. Burger, pizza, hazır yemek ve çorba, gevrek ve özel sosları satın alırken ambalajını mutlaka okuyun. Eğer bu maddeyi içeriyorsa almaktan vazgeçin. Çünkü “Glutamate”, migren ağrılarını azdırır.
* Uzakdoğu yemeklerinde de “Glutamate” maddesi bulunmaktadır. Bu sebeple bunlardan da uzak durmalısınız.
* Tatlandırıcı içeren yiyecekler ve içecekler de migren hastaları için zararlıdır.
* Cola,kahve, sıcak çikolata ve çay da içerdiği kafein nedeniyle çok sık almamanız gereken sıvı gıdalar arasında bulunuyor.
* Tütsülenmiş mezgit ve sombalığı, sucuk, salam sosis, peynir, çikolata da migreni harekete geçiren besinler arasındadır.

Migren için masaj

Kalp Hastalıklarında Diyet

Kalp hastaları sindirimi kolay yiyecekler seçmeli ve özellikle tuz (sodyum) yemekten kaçınmalıdırlar. Sindirim ile kalbin çalışması arasında sıkı bir bağ vardır.

Kalp hastalıkları belli bir beslenme programma uyulmasını zorunlu kılar. Hangi kalp hastalığı söz konusu olursa olsun, diyet tedavisinin amacı vücut için gerekli besleyici maddeleri sağlarken, kalbin yorulmasını olabildiğince önlemektir. Vücudun dolaşım dengesini yeniden kurabildiği (kompanse) ve kuramadığı (dekompanse) kalp hastalıklarında beslenmenin niteliğinden çok, niceliği değişir.

Dekompanse kalp hastalığı dendiğinde kalbin dokuların gereksinimlerini, özellikle de oksijen gereksinimini karşılamada yetersiz kaldığı anlaşılır. Başka bir deyişle kalp kendisine ulaşan bütün kanı pompalayacak ve uygun bir hızla dolaşabilmesi için gerekli gücü uygulayacak durumda değildir. Kompanse kalp hastalığında ise kalp hasta olmakla birlikte dokuların gereksinimlerini karşılamaya yeterli bir kan dolaşımı sağlayabilir.

Kolesterol Diyeti

Kolesterol düşürücü diyet uygulanırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta, posalı besinlerin artırılması. Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına denir. Safra kesesi salgısı olan safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltmakta. Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki bulunan posanın karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğu kanıtlandı. Posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için daha çok tüketmeliyiz.

1800 Kalorilik Diyet

SABAH :
1 su bardağı şekersiz diyet süt
2 kibrit kutusu büyüklüğünde (60 gram) az yağlı peynir
3 ince dilim (75 gram) kepekli ekmek
Domates, salatalık, marul, her türlü yeşillik

KUŞLUK :
1 porsiyon meyve *

ÖĞLE :
1 kase çorba
4 yemek kaşığı kadar sebze yemeği
Yağsız salata
4 yemek kaşığı kurubaklagil
3 ince dilim kepekli ekmek veya 6 kaşık makarna

İKİNDİ :
1 porsiyon meyve *
1 kibrit kutusu büyüklüğünde (30 gram) peynir
1 ince dilim ekmek

AKŞAM :
3 köfte kadar (100 gram) et, tavuk ya da balık
4 yemek kaşığı kadar sebze yemeği
Yağsız salata
1 su bardağı diyet yoğurt
3 ince dilim kepekli ekmek

GECE :
2 porsiyon meyve *


* 1 ufak elma, 1 orta boy portakal, 1/2 greyfurt,
1 büyük boy mandalina, 1/2 muz, 3 adet kayısı,
1 orta boy şeftali, 12 adet kiraz, 15 iri tane üzüm,
1 ince dilim kavun ya da karpuz; 1 porsiyon meyvedir.
Çok fazla olgunlaşmış meyveleri yemeyiniz.
Elma, greyfurt, armut, kiraz, şeftali gibi meyveleri
tercih ediniz.