Anne Sütü
Anne Sütünü Artıran Gıdalar Nelerdir?
1. tarif
1 kg. incir parçalanır
2 lt. suda karıştırılıp suyu içilir, taneleri yenir.
2. tarif
500 gr. bezelye
500 gr. incir ezilip pekmez veya balla karıştırılarak bol miktarda yenir.
3. tarif
200 gr. çemen unu
1 kg. bala karıştırılıp yenir.Ayrıca çemen et suyu ile karıştırılarak yenir.
4. tarif
100 gr. havlucan
100 gr. rezene
100 gr. çemen
100 gr. kimyon
100 gr. çörek otu
100 gr. arı sütü
100 gr. polen
1 kg. bal
1 kg. pekmez karıştırılıp aç ve tok karnına bol miktarda yenir.
Yumurta anne sütü gibi!
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Pala, “Yumurtanın etkisini anlatmak için ‘Kıran Kazanır’ isimli kampanya başlattık. Herkes günde bir tane yumurta yemeli” dedi.
Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu da yumurtanın faydalarını şöyle sıraladı:
B2, B12 ve E vitaminlerini barındırır.
BULUĞ çağındakiler mutlaka tüketmeli.
Annelere Ek Besin Verme Önerileri
Bebeğinizi 4-6 ay sadece anne sütü ile besleyiniz. Bu dönemde ona ek gıda vermeyiniz.
Bebek 4-6 aydan önce ek gıda almaya hazır değildir ve bu dönemde ek gıda başlanmaması için çok önemli sebepler vardır:
Bu dönemde ağzına verilen yiyecekleri dili ile dışarı atar. Bu aslında bebeğe erken dönemde ek gıda verilmesini önleyici doğal koruyucu bir reflekstir.
4-6 aydan önce ısırma, çiğneme-yutma hareketlerini koordineli olarak yapamaz.
Tam olarak başını dik tutamaz, oturamaz.
Bebek Besleme Teknikleri
Anne Sütü ile Beslenme Tekniği
Bebeğe doğar doğmaz verilecek ilk gıda anne sütü olmalıdır. Bebek bu şekilde ilk aşısını almış olur. Çünkü anne sütü içinde mikroplara karşı koruyucu maddeler vardır ve bebeğin tüm bağırsaklarını kaplayarak bazı hastalıklara karşı korunmasını sağlar.
Bebek doğumdan sonra ağladıkça emzirilmelidir. Emzirme aralarının üç saati geçmemesine dikkat edilmelidir.
Emzirmeden önce annenin göğüslerini temizlemesine gerek yoktur. Önemli olan annenin emzirmeden önce el temizliğine dikkat etmesidir. Emzirirken bebeğin ağzını kocaman açarak bir ağız dolusu memeyi kavraması meme başı çatlaklarının gelişmemesi için önemlidir. Her emzirmede ilk verilen göğüs iyice boşaltıldıktan sonra diğerine geçilmesine dikkat edilmelidir. Her emzirmeye bir önceki emzirmede en son verilen meme ile başlanmalıdır.
Çocukluk Döneminde Sağlıklı Beslenme
Yenidoğan ve süt çocukluğu dönemi
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde doğması annenin yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi ile mümkündür. Gebelikte artan enerji ve protein ihtiyacının karşılanamaması sonucu annede ağırlık alımında düşüklük, kansızlık, diş çürükleri, kemik erimesi (osteomalazi), ödem ve yüksek tansiyon görülür. Emziren bir annenin de kendi fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayacak, vücuttaki besin yedeğini dengede tutarak salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini alması gerekmektedir. Annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Gebe kadınlara folik asit ve demir desteği yapılmalıdır.
Bebek doğar doğmaz ilk bir saat içinde anne göğsüne koyularak emzirilmeleri sağlanmalıdır. Böylece bebeğin kendisini hastalıklardan koruyacak kolostrumu (ağız) alması sağlanır. Bununla birlikte ülkemizde bebeklerimizin sadece yarısı ilk bir saat içinde emzirilmektedir. Bebeklerimizin sadece % 85´i ilk gün anne sütü almaktadır. Bu nedenle hastanelerimizin tamamının "Bebek Dostu Hastane" olması, anne ve bebeklerin 24 saat aynı odada tutularak emzirilmelerinin teşvik edilmesi gerekmektedir.