Sahur

Sahurda bunları yiyin, aç kalmayın

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı birdenbire değişiyor. Genelde sahurda ne kadar fazla yenilirse gün boyunca açlığın o kadar az hissedileceği düşünülür.

Uzmanlar, bu şekilde düşünen kişilerin farkında olmadan sağlıksız beslenmenin kapılarını araladıklarını söylüyor.

Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, uzun bir açlık sürecinin yaşandığı Ramazan ayında oruç tutanların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Sahurda, doğru besinleri tercih etmenin gün içinde açlığı önlediğini ve uyku isteğini azalttığını belirten Selçuk, örneğin bir haşlanmış yumurtanın tok tutacağını anlatıyor.

Sahurda bol proteinli yiyecekler tüketin

Ramazanda beslenme konusunda bazı tavsiyelerde bulunan diyetisyenler, iftarda ağır yemeklerden kaçınılmasını, sahurda ise bol proteinli yiyecekler tüketilmesini öneriyor.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başdiyetisyeni Aygül Güven, insanların sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmeleri için iftarda ağır yemeklerden kaçınmaları, sahurda ise hafif bir kahvaltı yapmaları gerektiğini söyledi.

Oruçta, sahurun büyük bir önem taşıdığına dikkati çeken Güven, şunları anlattı:

''İnsanların rahat bir şekilde oruç tutabilmeleri için sahurda beslenme şekli çok önemli. Kesinlikle sahursuz bir oruç önermiyoruz. Çünkü açlık süresi oldukça uzun. Oruç tutmak isteyenler için sahurda peynir, süt, yumurta gibi bol proteinli gıdalar öneriyoruz. Proteinli yiyecekler vücut tarafından geç emildiği için mideyi daha geç terk eder. Ve uzun süre tok kalmamızı sağlar. Sahurda aynı zamanda kepekli ekmek ve bir porsiyon meyve yenilmesi çok daha iyi olacaktır.''

İftarda pide, sahurda kepekli ekmek

Beslenme uzmanları, sindirimi kolay olduğu için iftarda ramazan pidesi, sahurda ise uzun süreli tokluk hissi veren kepekli ekmeklerin tüketilmesini önerdi.

Diyetisyen Gülen Akboyar, 13 saate yakın süre aç ve susuz kalacak olan oruçluların, iftarda ve sahurda yediklerine, içtiklerine çok dikkat etmeleri gerektiğini, aksi takdirde ciddi sağlık sorunları yaşayabileceklerini söyledi.

Havaların da sıcak seyrettiği şu günlerde oruç tutacakların günde 2-3 litre suyu mutlaka tüketmesi gerektiğine değinen Akboyar, yiyecek konusunda da seçici ve dikkatli olunması halinde sorunsuz bir ramazan geçirilebileceğini vurguladı.