obezite hastalığı
7 ayda 40 kiloyu nasıl verdi?
109 kilo ile obeziteyle mücadele eden Selda Manav, doğru beslenme programı ile 7 ayda, 33 kilosu yağ olmak üzere, 40 kilo verdi.
Tıbbi olarak “Morbid Obez” olarak sınıflanmasına yol açan şişmanlığını bir hastalık olarak görmesi gerektiğini fark eden ve tedavi için Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ’a başvuran Selda Manav, 7 ayda 40 kilo verdi.
“Ekmek ya hiç yemiyordum ya da çok yiyordum. Ara öğünüm hiç yoktu. Fiziksel aktivitem ise minimum düzeydeydi. Fazla kilolarım nedeniyle alışverişe bile gitmek istemiyordum” sözleriyle tedavi öncesindeki alışkanlıklarını anlatan Manav daha önce uyguladığı ama başarısız olduğu zayıflama programlarından sonra Dyt. Ertuğ’a başvurduğunu ifade ederek “Zayıflayamamaktan çok korkuyordum” dedi. Selda Manav, bu korkusundan dolayı beslenme programının ilk ayında kendisine verilenden daha az yeme hatasına düştüğünü anlattı ve bu hatanın nedenini “Sadece aç kalırsam zayıflayabileceğimi düşünüyordum” sözleriyle açıkladı.
“EŞİMİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİYDİ”
Beslenme programına başladığı ilk haftalarda yaşadığı bir diğer zorluğun menüsünde bulunmayan yemekleri eşinin evde yemek istemesi olarak anlatan Selda Manav, “Diyetisyenim Berna Hanım, bu konuda eşimden destek istedi. Birlikte yemekten zevk aldığımız yemekleri de her hafta menüye sınırlı porsiyonlarda ekleyerek yememize izin verdi. Böylece hem eşimle birlikte paylaştığımız bir keyiften mahrum kalmadık hem de eşim de benimle birlikte fazla kilolarından kurtuldu” sözleriyle bu zorluğu nasıl aştıklarını anlattı.
Obezler Zihin Eğitimi İle Zayıflatılacak
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alper Cihan, obezite merkezinde bilişsel davranış tedavisi ile hastalara ''kendilerine hükmetmeleri'' yönünde eğitim vereceklerini bildirdi.
Doç. Dr. Cihan yaptığı yazılı açıklamada, obezlerin büyük çoğunluğunun ''sosyal obez'' olduğunu belirterek, sosyal obezitenin, herhangi bir hastalığı olmadan şişmanlamaya karşılık geldiğini belirtti.
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurdukları Obezite Merkezi'nde bir ilke imza atacaklarını ifade eden Cihan, merkezde öncelikle obez kişinin beden analizi ve fiziksel muayenesinin yapılacağını, hangi gruba dahil olduğunun belirleneceğini, bu tetkiklerle kişilerin obezliği ve derecesinin ölçüleceğini kaydetti.
Alper Cihan, dahiliye, endokrin psikiyatrı ve cerrahi muayenelerden geçecek kişinin organik bir hastalığı varsa önce o hastalığın tedavi edileceğini dile getirerek, yüzde 85 grubuna giren sosyal obezlerin, alışkanlık durumunun tespit edilmesi için 10 günlük beslenme ve davranış haritasının çıkarılacağını, sonra tedavi sürecinin başlayacağını bildirdi.