Guatr

Guatr Hastalığı İçin Bitkisel Çözümler

1. tarif
Civan perçemi, baldırı kara, pelin, biberiye,mentollü nane,karabaş otu,ökse otu, lahana, ıspanak, kereviz yaprağı, akasya çiçeği, ayrı ayrı veya tamamı karıştırılıp az miktar kaynatılıp suyu içilir.

2. tarif
Kereviz, lahana, ıspanak, iç ceviz (çiğ olarak) , dere otu bol miktarda yenir.

3. tarif
100 gr. akasya çiçeği dövülür
1 kg. bala karıştırılıp 3 öğün 1 yemek kaşığı yenir.

4. tarif
50 gr. topalak
50 gr. kereviz tohumu
50 gr. dere otu tohumu
1 kg. bala karıştırılıp 3 öğün aç karnına 1 yemek kaşığı yenir.

5. tarif
100 gr. ısırgan tohumu
100 gr tere tohumu
50 gr. kebabiye
50 gr. üzerlik
50 gr. çörek otu
50 gr. karanfil
50 gr. polen
50 gr. arı sütü

Tamamı karıştırılarak üç öğün bir yemek kaşığı yenir.

NOT: Metal kullanılmaz.

6. tarif
Yemek esansında bol tere limon sıkılarak yenir.

Guatr ve Nodül

Guatr nedir ?

Tiroidin genel anlamda büyümesine GUATR adı verilmektedir. Büyüyen bir tiroit dışardan görülebilir veya boynun bir veya iki tarafında şişlik şeklinde hissedilebilir. Bazen de hastalar boyunlarının sıkıldığını ifade ederler. Büyüme; düzgün ( difüz guatr ) ya da yumrulaşmalar şeklinde ( nodüler guatr ) olabilir. Her iki halde de ya guatr normal çalışıyor ( ötiroit guatr ) ya fazla çalışıyor ( hipertiroidik guatr veya toksik guatr ) ya da az çalışıyor olabilir ( hipotiroidik guatr ). Çalışma bozukluğu olan guatrların yarattığı yakınmalara daha sonra değinilecektir. çalışma bozukluğu olmayan düzgün büyümelerde genellikle sorun olmaz., ancak hasta kötü kozmetik görünümden ya da nefes darlığından yakınıyor olabilir.

Nodüllü guatrın önemi nedir ?

Tiroitte gelişen nodül veya nodüller gözle görülebilir veya elle hissedilebilir. Bazen de tesadüfen tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Özellikle son yıllarda ultrason, tomografi, manyetik rezonans (MR) gibi tetkik araçlarının yaygın kullanıma girmesiyle elle hissedilemeyen nodüller erken devrelerde saptanabilmektedir. Dolayısıyla tiroidin çalışmasında bozukluk yoksa küçük nodüller bulgu vermeyebilir ve hastanın yakınması olmayabilir. Ancak düzgün büyümede olduğu gibi kötü kozmetik görünüme ve nefes darlığına yol açabilirler. ( Resim ) Bazen nodül veya nodüllerin tiroitten bağımsız olarak kendi başlarına fazla çalışmaları ( otonomi kazanma ) sonucu toksik nodüler guatr denen durum ortaya çıkar.

İyot, Guatr, Tiroidit Nedir?

İyot vücutta ne işe yarar?

İyot, tiroit hormonu yapımında kullanılan bir maddedir

İyot nerede bulunur? Günlük iyot ihtiyacı ne kadardır?

İyot genel olarak yüksek miktarda deniz ürünlerinde daha az miktarda süt, yumurta ve ette, çok az miktarda sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Birçok insanın çok az miktarda iyoda ihtiyacı olur. Günlük iyot ihtiyacı 150mgr'dır. Tiroit glandı yetersiz olanlarda günlük ihtiyaç çok daha fazladır.