Dondurma

Hazır dondurmanın cazibesi de çok kalorisi de

Zayıflayabilmenin kişinin durumunu kabullenmesi, kendine gerçekçi hedefler koyması ve yaşam tarzını değiştirmekte kararlı olmasıyla mümkün olabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, diyeti sabote eden başlıca 10 nedeni sıraladı.

1-Ara öğün yapınca vücut çalışkan karınca oluyor

Beslenme uzmanlarının üç ana öğün dışında üç ara öğün yapılmasına yönelik ısrarı, vücudun tembelleşmesini önleme amacından kaynaklanıyor. Diyet programı uygulayan kişiler ara öğünleri gereksiz buluyor ve yapmamakta direnebiliyor. Oysa ara öğün yapmak kişi, masabaşı iş de yapsa vücudun kıtlık sinyali almasını, dolayısıyla yağları depo olarak tutmasını engelliyor. Ara öğün yapanlarda metabolizma daha hızlı çalışıyor. Masabaşı işi de yapılsa vücut enerji harcamaya devam ediyor. Yağlardan enerjiyi kullanıyor. Ara öğünsüz bir diyette vücut kıtlık sinyali alıyor, ihtiyacı olan enerjiyi kaslardan karşılıyor.

2-Sadece kalori hesabı işe yaramaz, içerik hesabı da önemlidir

Sarımsaklı dondurma yapıldı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsaklı dondurma yapıldı. Sarımsaklı dondurmanın ağızda koku yapmadığı da öne sürüldü.

Pastane sahibi Bekir Çakaloğlu, yörede yetişen ürünlerin tanıtılmasıyla ilgili eksikliği fark ettiğini söyledi. Çakaloğlu, “Nasıl hamsinin pilavı, çorbası, yemeği gibi ürünler sunulabiliyorsa, ilçemizin en büyük gelir kaynağı olan sarımsağı da daha cazip hale getirip, üreticiye katmadeğer sağlamak amacıyla Sarımsaklı dondurmayı piyasaya sunduk. Bu ürün kısa sürede halkın beğenisini kazandı. Özellikle şehir dışından gelen vatandaşlar sarımsaklı dondurmaya büyük ilgi gösteriyor” dedi.

Dondurma gibisi var mı?

Termometrelerin tavan yaptığı bu bunaltıcı yaz günlerinin en vazgeçilmez ve kışkırtıcı lezzeti kuşkusuz dondurmadır.

Batı ülkelerinde yapılan istatistiklere göre kişi başına yıllık dondurma tüketiminin sekiz litre civarında olması da bunun bir göstergesi. Küresel ısınmayla yükselen sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda dondurma üretimini artıracağı öngörülüyor. Tüketilen dondurmanın yüzde 85’i endüstriyel ürünken, yüzde 15’i de dondurmacılarda üretiliyor. 70 kadar dondurma çeşidi var, ama bunlar arasında en çok tüketilenlerin neler olduğuna bakıldığında kaymaklı ve çikolatalı dondurma başı çekiyor.

Yediğimiz dondurmanın sıcaklığı ortalama - 4 C ve daha ağzın içinde erirken sıcaklığı + 18 C oluyor. Mideye indiğinde ise sıcaklığı neredeyse vücut sıcaklığına ulaşıyor. Sonuç olarak dondurmayla ‘mideyi üşütmekten’ korkmayın.

En hafif tatlı: Dondurma

Dondurma teknolojisi ve tüketici beğenisi birleşince aslında artık kış aylarında da ciddi ölçüde dondurma tüketmeye başladık. Dondurma besin değeri açısından yüz güldürücü bir seçim. Önceleri yöresel tatlara alışık olan damak zevkimiz şimdi öylesine genişledi ki dondurma markaları uluslararası pazarda ciddi pay kapma yarışındalar. Bu köşenin okurlarını ise tabii ki daha çok dondurmanın besinsel değeri ilgilendiriyor.

Dondurma ağır tatlıların bolca tüketildiği ülkemizde hafifliğiyle dikkat çekici bir noktada yer alıyor. Bu konuda Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Diyetisyen Dr. Gamze Akbulut'un verdiği bilgiye göre, dondurma lezzetli ve eğlenceli bir tatlı olduğu kadar besinsel içerik yönünden de oldukça zengin ve sağlıklı bir yiyecek. Akbulut, 'Her şeyden önce dondurma, hamurlu, şerbetli tatlılar ve diğer tatlı çeşitlerine göre oldukça düşük kalori içeriyor. Örneğin; 100 gram baklava ortalama 400 kilo kalori içerirken bu değer 100 gram dondurmada sadece 174 kilo kalori. Bu açıdan, dondurmanın en hafif ve sağlıklı bir tatlı olduğu rahatlıkla söylenebilir' diyor.

Kalsiyum zengini

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Gamze Akbulut'a göre dondurma aynı zamanda kalsiyum açısından da oldukça zengin. 150 gram dondurma 100 gram kalsiyum içeriyor. Yine vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından da sütten daha zengin bir besin. İçerdiği A, D, K ve B grubu vitaminler ve kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineraller yönünden de oldukça zengin bir yiyecek.

Sağlıklı Beslenme İçin Dondurma

Dondurma, yalnızca çocukların değil hepimizin çok fazla sevdiği bir tatlı çeşididir. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici bir seçimdir. Dondurmanın esas yapısını süt oluşturur. Bu nedenle sütürı içermiş olduğu besin öğelerine benzer oranda kalsiyum, fosfor, protein, riboflavin (B2), A vitamini ve diğer esansiyel besin öğelerini içerir. Kurabiye, kek ve diğer tatlı çeşitleri besinsel içerik yönünden aynı avantajlara sahip değildir. Çünkü bu tür tatlılar esas olarak enerji sağlarlar.

100 gr sütlü dondurma yaklaşık olarak 148 mg kalsiyum içerir. Çocuklar dondurma yiyerek günlük kalsiyum gereksinmelerini karşılayabilirler. Çocuklar için, yaz aylarında kalsiyum gereksinmelerini karşılamak genellikle bu aylarda daha az süt tükettikleri için daha zordur. Süt ve türevleri (peynir, yoğurt vb.) gibi "en iyi kalsiyum kaynağı" olarak bilinen besinlerin yanı sıra sütten hazırlanmış olan dondurmayı tüketmek çocukların kalsiyum gereksinmesine katkı sağlayacaktır.